Ν. Συλικιώτης: Φιλόδοξος ο στόχος του Υπουργού Ενέργειας

Φιλόδοξο χαρακτήρισε το στόχο του νέου Υπουργού Ενέργειας για ταυτόχρονη έλευση στην εγχώρια αγορά, αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ και από το Ισραήλ, σε δύο χρόνια, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Νεοκλής Συλικιώτης.

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτικός ο υπ. Ενέργειας στον Άστρα: Πώς προχωρεί με τα κυπριακά τεμάχια και Energean (ηχητικό)

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, τόνισε ότι για την υλοποίηση του στόχου αυτού, θα πρέπει να υλοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές προϋποθέσεις.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, να ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και παράλληλα να πιεστούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις ποσότητες υδρογονανθράκων, να υλοποιήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι στη Δημοκρατία.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, που εξασφάλισε τα δικαιώματα του κοιτάσματος Αφροδίτη, δεν προέβη σε οποιαδήποτε αναφορά σε επενδύσεις στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια, ούτε αναφέρθηκε σε αξιοποίηση του κυπριακού κοιτάσματος, ενώ μίλησε για επενδύσεις στο γειτονικό Ισραήλ.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός κι όπως είπε, το ΑΚΕΛ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας για να του διαβιβάσει τις απόψεις του.

Τόνισε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός είναι να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς και να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό εφ’ όλης της ύλης.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι δεν έγινε ως τώρα οποιαδήποτε προεργασία για την μονάδα από-υγροποίησης φυσικού αερίου και προειδοποίησε πως ενδεχόμενα να υπάρξουν προβλήματα ενεργειακής επάρκειας σε μερικούς μήνες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.