Να αφήσουν τα μεγάλα λόγια και να δράσουν ουσιαστικά

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Για μελέτες και ολοκληρωμένα σχέδια αναβάθμισης του Κήπου μιλά συχνά ο δήμαρχος Λεμεσού, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των πολιτών για τα κακώς έχοντα που καταγράφονται και αφορούν τόσο αυτά που συντελούνται στον παιδότοπο, όσο και την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον Ζωολογικό.

Η κατάσταση όμως που επικρατεί στο χώρο του «Κέντρου του Κήπου» αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό ζήτημα που άμεσα πρέπει να απασχολήσει το δήμο και να επιλυθεί αφού, πέρα από τις αντιδράσεις του κόσμου, ενοχλημένοι εμφανίζονται και φορείς οι οποίοι είχαν ή έχουν άμεση εμπλοκή με τη δημοτική Αρχή.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το καθεστώς ενοικίασης της συγκεκριμένης δημοτικής περιουσίας και ξεκίνησε όταν ο πρώτος ενοικιαστής ο οποίος λειτούργησε για αρκετά χρόνια το «Κέντρο του Κήπου» το οποίο, εκτός των άλλων, αποτελούσε το σημείο αναφοράς για τη Γιορτή του Κρασιού, αποσύρθηκε σε κάποια στιγμή και τον αέρα της επιχείρησης αγόρασε άλλος επιχειρηματίας, ο οποίος με τη σειρά του πούλησε την εταιρεία του στον μέχρι σήμερα ενοικιαστή του χώρου. Ο τελευταίος έβαλε λουκέτο στην επιχείρηση, διατηρώντας όμως το δημοτικό υποστατικό καταβάλλοντας το χαμηλό ενοίκιο.

Επί θητείας του προηγουμένου Δημοτικού Συμβουλίου, με δήμαρχο τον Ανδρέα Χρίστου, αναζητήθηκαν τρόποι για επανάκτηση του υποστατικού από το δήμο, ωστόσο υπήρχε νομική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία αφού ο ενοικιαστής πληρώνει κανονικά το ενοίκιό του δεν μπορεί ο δήμος να του κάνει έξωση.

Όταν διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει αφού, πέρα από την αχρησία στην οποία περιήλθε το κτίριο, ο εξωτερικός χώρος είχε μετατραπεί σε ζούγκλα και σκουπιδότοπο, με οδηγίες του Ανδρέα Χρίστου έγινε επέμβαση από το δήμο ο οποίος επιστράτευσε συνεργεία για καθαρισμό του χώρου ώστε να μην υπάρχει η αποκρουστική εικόνα της βρομιάς που αντίκριζαν οι επισκέπτες του Κήπου, αλλά και όσοι κινούνταν στο παραλιακό μέτωπο.

Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν έγινε το παραμικρό για το καθεστώς διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, αλλά και για τον ευπρεπισμό γενικότερα του χώρου που περιβάλλει το κτίριο. Η γενική όμως εκτίμηση που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, αλλά και οργανωμένους φορείς της πόλης, είναι ότι με αυτά τα δεδομένα ο δήμος, ακόμα και αν δεν έχει το νομικό υπόβαθρο, έχει υποχρέωση να ενεργήσει αυτοβούλως και με αποφασιστικότητα και να βρει τρόπο να μπει στο χώρο και να αποκαταστήσει την τάξη σε ό,τι αφορά έστω την καθαριότητα.

Επιβάλλεται ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του και με νόμιμους ή κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στον καθαρισμό του χώρου από κάθε είδους σκουπίδια και άλλα άχρηστα αντικείμενα. Μόνο έτσι θα μπορεί ο δήμαρχος και γενικότερα η δημοτική Αρχή να υπερηφανεύονται ότι ενεργούν προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy