Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Η πορεία της ΕΕ, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, αποτελούν σήμερα μείζονος σημασίας ζητήματα για τα οποία οι λαοί και οι χώρες της Ευρώπης απαιτούν μια σωστή και αντικειμενική εκτίμηση, μελέτη και ανάλυση.

Στην παρούσα φάση που διέρχεται η ΕΕ, τα αδιέξοδα, οι ανισότητες και οι αντιφάσεις που παράγει κορυφώνουν μια τεράστια κρίση. Η ΕΕ αποτελεί σήμερα προωθημένο οργανισμό καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Σε καθημερινό επίπεδο οι διεργασίες και η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ στοχεύει στον δραματικό περιορισμό της κυριαρχίας των κρατών και των λαών.

Οι πολιτικές αυτές εκφράζονται έντονα και επιθετικά από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη. Η λιτότητα, οι περικοπές, η φιλοσοφία του λιγότερου κράτους, το ξεπούλημα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής Ευρώπης.
Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η φτωχοποίηση των λαών, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η συρρίκνωση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το δημόσιο χρέος επιβάλλεται στους λαούς ως μέσο εξάρτησης, την ίδια ώρα που ενισχύεται δραστικά το τραπεζιτικό και πολυεθνικό κεφάλαιο. Στην ουσία έχουν απολέσει τα εθνικά κράτη μέλη της Ευρωζώνης το δικαίωμα καθορισμού της δικής τους δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με τη δημιουργία του ευρώ, όσο και της Τραπεζικής Ένωσης, στην οποία υπάγονται πλέον όλες οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Η Κύπρος υπήρξε ένα από τα πιο τραγικά θύματα αυτών των πολιτικών της Ευρώπης. Ξήλωσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με την επιβολή κουρεμάτων και των απάνθρωπων μνημονίων. Για την πορεία της σημερινής Ευρώπης μπορούμε να μιλάμε για ώρες και για μέρες. Είναι πλέον δραματικά και τραγικά τα γεγονότα, οι εξελίξεις σε αυτήν.
Ειδικότερα, αποτελεί επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την Άμυνα, με προϋπολογισμό 38,5 δις ευρώ, από το 2020 μέχρι το 2027, δηλαδή 5,5 δις ευρώ τον χρόνο ενίσχυση στρατιωτικών εξοπλισμών. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή της Ευρώπης στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παιγνίδια, δίπλα από το ΝΑΤΟ, την αναδεικνύουν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς και τις χώρες του κόσμου. Είναι αυτοί οι πόλεμοι που εξοντώνουν τους λαούς, που καταστρέφουν τις χώρες και σκοτώνουν χιλιάδες άμαχους και παιδιά.

Η Μεσόγειος μετατράπηκε σε ένα απέραντο κοιμητήριο από πρόσφυγες και μετανάστες. Και τα κράτη μέλη της Ευρώπης αντί να αγωνιστούν για τον τερματισμό των πολέμων, για την επικράτηση της ειρήνης, συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο πρώτος που θα κτίσει τείχη και συρματοπλέγματα για να μην φτάνουν μετανάστες στις χώρες τους. Έγινε δυστυχώς ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι φυλετικές διακρίσεις και ο εθνικισμός – νεοφασισμός, επίσημη πολιτική της ΕΕ.
Ειδικότερα για εμάς, για την Κύπρο, η ένταξή μας στην ΕΕ υπήρξε πολιτική ανάγκη. Επιλέξαμε να ενταχθούμε σε μια μεγάλη οικογένεια, με αρχές και αξίες, πιστεύοντας ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την λύση του Κυπριακού. Είμαστε ακόμα σε αναμονή.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε προβάλλει μπροστά μας η ανάγκη χάραξης μιας νέας ριζοσπαστικής, προοδευτικής πολιτικής, μιας νέας στρατηγικής που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς όλου του κόσμου. Οι εκλογές για την Ευρώπη του Μάη του 2019 πλησιάζουν. Ήρθε η ώρα των λαών να μιλήσουν. Η ενίσχυση των δημοκρατικών δυνάμεων, της Αριστεράς και της προόδου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ενισχυμένη, να γίνει το ανάχωμα στους σημερινούς κρατούντες, στις πολιτικές της Μέρκελ, της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Είναι το αντίβαρο στις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που ως δορυφόροι των πιο ακραίων πολιτικών της Ευρώπης τα εφαρμόζουν στην Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ μπορεί να εμπνεύσει, να κάνει τη διαφορά, να δώσει την ελπίδα στον λαό μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού, βουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.