Να αντιληφθούν και τα Συνοικιακά Συμβούλια το ρόλο τους

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το ότι η Λεμεσός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα, αυτό είναι ηλίου φαεινότερον και το διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Όμως, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, όταν ένα σπίτι, μια γειτονιά, μια πόλη παρουσιάζουν κακή εικόνα λόγω ακριβώς της έλλειψης καθαριότητας, αυτό δεν προκύπτει από μόνο του, αλλά σίγουρα κάποιος θα φταίει. Κι αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Και στην περίπτωση που μιλούμε για βρόμικες γειτονιές και πόλεις, η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί όχι μόνο στις όποιες ελλείψεις και παραλείψεις που βαραίνουν αναμφισβήτητα τις Τοπικές Αρχές και Υπηρεσίες, αλλά και στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι η καθαριότητα είναι πάνω απ’ όλα προσωπική υπόθεση και την εφαρμόζουν όχι μόνο στο μικρόκοσμο του σπιτιού τους, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους στους οποίους κινούνται και χρησιμοποιούν καθημερινά, τότε η γειτονιά και η πόλη τους θα διατηρείται καθαρή και δεν θα δημιουργείται η ανάγκη παραπόνων και διαμαρτυριών προς την κοινότητα ή το δήμο που, είναι κοινό μυστικό, ότι σε αρκετές περιπτώσεις αντί να ενεργοποιούνται αμέσως, κινούνται με βήματα χελώνας, επικαλούμενοι διαδικασίες και κανονισμούς. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής της τακτικής είναι να διευρύνεται  όλο και περισσότερο το πρόβλημα.

Ενθαρρυντικό σίγουρα είναι το γεγονός ότι εμφανίζονται όλο και περισσότερες εθελοντικές, περιβαλλοντικές και άλλες συναφείς οργανώσεις που μετατρέπουν την ευαισθησία τους σε δράση και μέσα από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενημέρωση του κόσμου, αλλά και οργανωμένες εκστρατείες καθαριότητας πετυχαίνουν μέσα σε μια μέρα ό,τι δεν κατορθώνουν οι αρμόδιες Αρχές όλον το χρόνο.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και ούτε από μόνο του μπορεί να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Όπως δεν λύνεται το πρόβλημα και με τα διάφορα προγράμματα που κάθε τόσο εξαγγέλλονται από τις αρμόδιες Αρχές, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Αναρωτιέμαι για το ρόλο που μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν, τουλάχιστον σε θέματα καθαριότητας, τα Συνοικιακά Συμβούλια που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον Δήμο Λεμεσού. Χρήσιμος ο ρόλος τους να εντοπίζουν προβλήματα, να ακούνε παράπονα κατοίκων και να τα μεταφέρουν στο δήμο για αξιοποίηση και βελτίωση της κατάστασης όπου κρίνεται αναγκαίο. Δεν θα μπορούσαν όμως να αναλάμβαναν και κάποιες πρωτοβουλίες και ευθύνες που θα έχουν στο επίκεντρό τους την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής τους; Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν, μέσα από ομάδες κατοίκων, να αναλάβουν σε οργανωμένη και συστηματική βάση την ευθύνη της καθαριότητας της γειτονιάς τους; Αν μη τι άλλο, θα εξοικονομούσε χρήματα ο δήμος που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα έργα που έχουν ανάγκη οι συνοικίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.