Να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία

 

“Δεν αρκούν οι διακηρύξεις και τα ευχολόγια για να επικρατήσει η Ειρήνη. Για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία πρέπει το Ισραήλ να άρει την κατοχή, να σταματήσει τον εποικισμό και τις εκτοπίσεις των πληθυσμών, να αφήσει ελεύθερους τους Παλαιστινίους που φυλάκισε αυθαίρετα και να σεβαστεί όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Δυστυχώς η πρόσφατη έκθεση του Κουαρτέτου δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί επιδιώκει με θράσος την τήρηση ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί όμως να εξισώνεται ο κατακτητής με τον λαό που βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή. ” Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στην παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου, Φ. Μογκερίνη. Θέμα της συζήτησης ήταν οι νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

 

Μιλώντας ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως σήμερα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και οι άνω των 570,000 εποίκων που ζουν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, καταχρώνται την γη του Παλαιστινιακού λαού και καταπατούν καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Όπως σημείωσε ορθά αναφέρεται στην έκθεση του Κουαρτέτο πως οι εποικισμοί, οι κατεδαφίσεις σπιτιών και οι κατασχέσεις εδαφών από το Ισραήλ υπονομεύουν την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών.

 

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η συνενοχή και η ατιμωρησία. Κάλεσε λοιπόν την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα να σταματήσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους και να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις προς το Ισραήλ ώστε να δεσμευτεί άμεσα σε ένα οδικό χάρτη για την Ειρήνη, ο οποίος να οδηγεί στην ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης, κάλεσε την ΕΕ, εάν σέβεται τις αρχές και τις διακηρύξεις της, να αναστείλει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ μέχρις ότου πάψει να παραβιάζει το άρθρο 2 που αναφέρεται στην υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.