Να διαφυλάξουμε τον τόπο από τις πυρκαγιές

Η επικείμενη αντιπυρική περίοδος αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη

Του Γιάννη Κακαρή

Η φετινή αυξημένη βροχόπτωση, καθώς και η ομολογουμένως ασυνήθιστη μεγάλη εισροή νερού στα φράγματα, έχει δημιουργήσει πυκνότερη και μεγαλύτερη άγρια βλάστηση σε όλη την Κύπρο.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη διαφύλαξης του τόπου από πυρκαγιές, να είναι πλήρως προετοιμασμένοι ώστε να αντεπεξέλθουν στην επικείμενη αύξηση της θερμοκρασίας και τις πυρκαγιές.

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών που είναι υπεύθυνο για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πάντοτε έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση, πόσω μάλλον όταν αυτή η αντιπυρική περίοδος προβλέπεται να είναι πιο δύσκολη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ποσοστό δυσκολίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως την πορεία της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα αν θα ξεκινήσουν γρήγορα οι ψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που θα φέρει γρηγορότερα την αποξήρανση ή πόση υγρασία θα διατηρήσουν τα χόρτα. Για την Πυροσβεστική μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι σφοδροί άνεμοι, υπέδειξε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου αυξήθηκαν οι ποινές που θα επιβάλλονται σε περίπτωση καταδίκης για συναφή αδικήματα. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περίοδο εντατικής προετοιμασίας, για αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό. Έχουν ήδη προσληφθεί 169 εποχικοί εργάτες, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ρόλος τους είναι να επανδρώσουν τους αγροτικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, κάποιους από αυτούς σε 24ωρη βάση.

Επιπρόσθετα θα επανδρώνονται καθημερινά παρατηρητήρια σε καίριες θέσεις στην ύπαιθρο, ενώ θα γίνονται περιπολίες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας». Υπάρχει μια άρτια συνεργασία με όλους τους δήμους και κοινότητες, το Τμήμα Δασών και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, πρόσθεσε ο κ. Κεττής, με στόχο την αποτροπή των πυρκαγιών αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεγάλης πυρκαγιάς, υπάρχει άρτια συνεργασία με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αστυνομία, το Τμήμα Δασών και το Ταμείο Θήρας, εκστρατεία προληπτικής ενημέρωσης και συντονισμός με τις Τοπικές Αρχές, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, αλλά και μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης καμερών πάνω στα ελικόπτερα της Αστυνομίας, ώστε να μεταφέρεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στο προωθημένο Κέντρο Κρίσεως. «Σε περίπτωση πυρκαγιάς, αυτό θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό, αλλά και στην πρόβλεψη της εξέλιξης της πυρκαγιάς», ανέφερε. Σε διαδικασία εκμίσθωσης βρίσκονται και τα δύο ελικόπτερα που ενοικιάζονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών. Για σκοπούς συντονισμού, σε περίπτωση που η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και χρησιμοποιούνται για την κατάσβεσή της πέραν των 5 ελικοπτέρων, επιστρατεύονται και ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς, για σκοπούς συντονισμού. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη τοποθετηθεί πάνω στα πυροσβεστικά οχήματα GPS συστήματα για την παρακολούθηση και συντονισμό των οχημάτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ενώ έχουν παραληφθεί 10 οχήματα παντός εδάφους και προγραμματίζεται να παραληφθούν άλλα 10 τον επόμενο χρόνο. Αυτά τα οχήματα έχουν μεγαλύτερη επάρκεια σε νερό και δύο αντλίες και θα είναι αρκετά υποβοηθητικά όσον αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών σε αγροτοδασικές περιοχές.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Κεττής, τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας πλέον χρησιμοποιούνται καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο για σκοπούς πυρόσβεσης. Επίσης έχει δοκιμαστεί από πέρσι το σύστημα που επιτρέπει την κατάσβεση πυρκαγιών και με τη χρήση αφρού.

Ούτε μια πυρκαγιά από ανθρώπινο παράγοντα

Από πλευράς του Τμήματος Δασών, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης περίπου 475 δασοπυροσβεστών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απαραίτητη συντήρηση των οχημάτων και του εξοπλισμού που διαθέτει το Τμήμα, ενώ ακολουθεί το καθάρισμα των δρόμων και η βελτίωση των αντιπυρικών λωρίδων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, όπως ανέφερε, ωστόσο σε ψηλότερες περιοχές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τέλος Ιουνίου.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον καθαρισμό των χόρτων ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, «ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι αρκετά μεγάλος για αυτό θα χρειαστεί γρηγορότερη ανταπόκριση και κινητοποίηση μεγαλύτερων δυνάμεων στα αρχικά στάδια». Όσον αφορά τα μέσα που διατίθενται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, έχουν ήδη παραληφθεί 13 μεσαίου μεγέθους πυροσβεστικά οχήματα και άλλα 4 μεγάλα. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε ουσιαστική αύξηση στο στόλο των οχημάτων αφού υπήρξε απόσυρση άλλων, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος. Σχετικά με την προστασία των ορεινών κοινοτήτων, όπως αναφέρθηκε, ετοιμάζονται σχέδια διαχείρισης της βλάστησης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης των πυρκαγιών. Για παράδειγμα γίνεται ένας δακτύλιος γύρω από τις κοινότητες ούτως ώστε όταν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή, ο δακτύλιος αυτός να καθυστερεί ή και να ανακόπτει την πυρκαγιά. Ο κ. Αλεξάνδρου σημείωσε επίσης την ευθύνη που φέρει ο ανθρώπινος παράγοντας στην πρόκληση των πυρκαγιών τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια σπίθα, καθώς έτσι δεν θα υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά».

Χρειάζονται 100 χρόνια για να επανέλθει το δάσος

Η καταστροφή των δασών επιφέρει πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, αφού είναι σχεδόν ανέφικτο να επανέλθει στην προηγούμενή του κατάσταση. Για αυτόν το λόγο πρέπει να γίνει γενικώς αντιληπτή η σημασία διαφύλαξής του. Οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μια πυρκαγιά, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, την καταστροφή περιουσιών και τις περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις. «Ένα τυπικό δασικό οικοσύστημα χρειάζεται περισσότερο από 100 χρόνια για να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν καεί», υπέδειξε ο διευθυντής του Τμήματος, υποδεικνύοντας ότι αν ξανακαεί η ίδια περιοχή σε μικρό χρονικό διάστημα η υποβάθμιση της περιοχής είναι ακόμη μεγαλύτερη και οι οικολογικές επιπτώσεις ακόμα πιο τραγικές. Αναφορικά με τη διαδικασία επαναφοράς στην προτέρα μορφή του δάσους, ανέφερε ότι συνήθως αφήνεται η φύση να επανέλθει από μόνη της, ωστόσο υποβοηθείται. Σε περιπτώσεις που αδυνατεί να επανέλθει λόγω κυρίως αλλεπάλληλων κρουσμάτων, άρα δεν υπάρχει σπόρος, ενεργεί το Τμήμα Δασών σπέρνοντας. Μέσα στα στρατηγικά πλάνα περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη προστασία των περιοχών που έχουν ξανακαεί.

Διπλασιάστηκε το ανεξέλεγκτο άναμμα φωτιάς

Διπλασιάστηκε το ανεξέλεγκτο άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, ενώ οι περιπτώσεις απόρριψης αναμμένου τσιγάρου παραμένουν ίδιες κατά το 2018. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στο σύνολο των καταγγελιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με εξώδικες καταγγελίες και ποινικές διώξεις για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά παράβαση του νόμου περί προλήψεως πυρκαγιών, τα τελευταία 8 χρόνια σημειώθηκαν 520 καταγγελίες για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2017 σημειώθηκαν 23 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 2018 έγιναν 44 καταγγελίες. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που καταγγέλθηκαν για απόρριψη αναμμένου σπίρτου, τσιγάρου ή άλλου αντικειμένου, παραμένει ο ίδιος για το 2017 και το 2018 (15). Για παράβαση όρων άδειας ανάμματος, από το 2010 μέχρι το 2018 καταγγέλθηκαν συνολικά 37 περιπτώσεις, ωστόσο μόλις μία αφορά το 2018, κατά τρεις λιγότερες από το 2017. Μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, φαίνεται ότι συνολικά οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατά 18.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy