Να δοθούν, τηρουμένων των πρωτοκόλλων, διευκολύνσεις στα οδοφράγματα

  • Υπάρχει ανάγκη να κρατηθούν ζωντανές οι επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων
  • Σημαντικός ο ρόλος των Τεχνικών Επιτροπών στην επικοινωνία των δύο κοινοτήτων

 

 

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Δεν φαίνεται να ανοίγουν σύντομα τα σημεία διέλευσης για όλο τον πληθυσμό, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», αναμένεται να χαλαρώσουν τα υφιστάμενα μέτρα μόνο όταν σημειωθούν ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα. Τα αντιφατικά μέτρα που έχουν ληφθεί και από τις δύο πλευρές, με αφορμή την πανδημία, δεν λήφθηκαν σε πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας, κάτι που σημειώνεται και στην τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό στο άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης του νησιού, ζητώντας παράλληλα αποτελεσματικό συντονισμό για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19 (29/01). Σημειώνεται ότι το μέτρο των κατοχικών «αρχών», που επέβαλε τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στην Κυπριακή Δημοκρατία να διαμένουν με τη επιστροφή τους στα κατεχόμενα σε ξενοδοχεία, έχει τερματιστεί, με τον πρόεδρο της τουρκοκυπριακής Επαναστατικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων να τονίζει ότι τα μέτρα που ίσχυαν προκάλεσαν αρκετές απολύσεις.

 

Οι συνεπικεφαλής δύο δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών αναλύουν στη «Χ» το ρόλο των Επιτροπών και εάν αυτός έχει επηρεαστεί λόγω της πανδημίας.

 

Κοράλ Ασάμ: Τ/κ έχασαν τις δουλειές τους λόγω των περιοριστικών μέτρων στις διελεύσεις

O πρόεδρος της τουρκοκυπριακής Επαναστατικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (Dev-Is), Κοράλ Ασάμ, αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους που εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και διαμένουν στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» επεσήμανε ότι από την προηγούμενη Δευτέρα (22/02) με την επιστροφή τους στα κατεχόμενα δεν θα χρειάζεται πλέον να διαμένουν σε ξενοδοχεία.

«Πλέον, θα μπορούν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, έχοντας ένα εβδομαδιαίο PCR τεστ στα χέρια τους, ενώ χρειάζονται να παρουσιάσουν και ένα αποδεικτικό αρνητικού rapid test στον εργοδότη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε. Ο Κ. Ασάμ εξήγησε ότι αρκετοί Τ/κ εργαζόμενοι στην ΚΔ έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω των περιοριστικών μέτρων στα σημεία διέλευσης. Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εντός της τ/κ κοινότητας, τόνισε ότι η ανεργία έχει εκτοξευθεί, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 15.000. «Η “κυβέρνηση”, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρά και μικρομεσαία καταστήματα στο κλείσιμο, ενώ άλλες 6.000 απειλούνται με οριστικό λουκέτο, καθώς εδώ και πέντε μήνες παραμένουν κλειστά. Η “κυβέρνηση” δεν υποστηρίζει τον εργαζόμενο, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται μόνο στο πώς θα σώσει τις τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λεωνίδας Φυλακτού: Με εβδομαδιαίο PCR τεστ η διέλευση ειδικών κατηγοριών ατόμων

Σχετικά με τα νέα δεδομένα που επικρατούν στα σημεία διέλευσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο συνεπικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλακτού, σε δηλώσεις του στη «Χ» ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα άτομα με προβλήματα υγείας μπορούν να περνούν την πράσινη γραμμή με εβδομαδιαίο PCR τεστ. Ερωτηθείς εάν οι χαλαρώσεις των μέτρων που προβλέπεται να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν και το καθεστώς των διελεύσεων, ο κ. Φυλακτού απάντησε ότι δεν έχει λάβει σχετική ενημέρωση. «Δεν θεωρώ ότι θα γίνει κάποια αλλαγή κατά τον Μάρτιο. Τα μέτρα αυτά που προαναφέραμε αφορούν τις ειδικές κατηγορίες ατόμων, δηλαδή τις εξαιρέσεις», εξήγησε. Επεσήμανε παράλληλα ότι, παρόλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα εντός της Τεχνικής Επιτροπής και το έργο που επιτηρεί συνεχίζεται με αρμονία και αλληλοκατανόηση.

Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Κάθε άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης είναι μια ρωγμή στο τείχος που μας χωρίζει

Δύο μέλη της οργάνωσης UniteCyprusNow σε δηλώσεις τους στη «Χ», τονίζουν ότι τα υπάρχοντα μέτρα που ακολουθούνται στα σημεία διελεύσεων θέτουν σοβαρά εμπόδια στην επικοινωνία των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα, επισημαίνουν και αναλύουν τις προτάσεις της UniteCyprusNow για τη διευκόλυνση των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Κύπρο. «Η μονομερής, αρχικά, απόφαση της ΚΔ να κλείσει τα σημεία διέλευσης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθιστώντας την επαφή ανάμεσα στις δύο κοινότητες και την καθημερινότητα στο νησί έρμαιο των πολιτικών αποφάσεων των εκάστοτε Αρχών», ανέφερε το μέλος της UniteCyprusNow, Ανδρομάχη Σοφοκλέους. Σχολιάζοντας τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, η Α. Σοφοκλέους τόνισε ότι άνθρωποι που έχτισαν τις ζωές τους σε όλη την έκταση του νησιού, υπό τους περιορισμούς της κατοχής έστω, είδαν τα πάντα να ανατρέπονται με την πανδημία και την απροθυμία των πλευρών να συνεργαστούν για αντιμετώπισή της. Σημείωσε, δε, ότι το πνεύμα του Κανονισμού της πράσινης γραμμής αλλοιώνεται, αφού βλέπουμε κινήσεις που μετατρέπουν την πράσινη γραμμή σε σκληρό σύνορο, με τη διαδικασία διέλευσης να δυσχεραίνεται από τις Αρχές. «Αλήθεια, έχουμε αποδεχτεί ότι το βόρειο μέρος δεν μας ανήκει;» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείσα πού έχει μείνει η συζήτηση για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης σε Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου, απάντησε ότι αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το άνοιγμα των δύο σημείων ήταν κάποτε κοινό αίτημα των δύο δημάρχων, ενώ ο κ. Χαρμαντζί (σ.σ. «δήμαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας) πριν λίγες μέρες ανακίνησε το θέμα ζητώντας την έναρξη εργασιών. Επεσήμανε ότι η UniteCyprusNow υποστηρίζει το άνοιγμα όσο πιο πολλών σημείων διέλευσης μέχρι τη λύση του Κυπριακού, όταν θα ζούμε χωρίς περιορισμούς στη διακίνηση. «Κάθε άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης είναι μια ρωγμή στο τείχος που μας χωρίζει, είναι μια ευκαιρία για περισσότερη επαφή και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους του νησιού. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα, αλλά για όσους ζουν εδώ βλέπουν καθημερινά τι σημαίνει κομμάτια της πόλης σου να μαραζώνουν και να θυμίζουν πόλεμο και έχθρα. Εμείς, μέχρι να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού, θέλουμε να εργαζόμαστε για να αλλάξει αυτό σιγά-σιγά, κομμάτι-κομμάτι. Εξού και θεωρούμε σημαντικό το άνοιγμα αυτών των δύο σημείων. Εξάλλου, η Πύλη Αμμοχώστου ήταν κάποτε η κύρια πύλη εισόδου στη Λευκωσία», εξήγησε.

Κεμάλ Μπαϊκαλί: Δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Μπαϊκαλί, επίσης μέλος της UniteCyprusNow, υπογράμμισε ότι οι πιο πληγείσες ομάδες Τ/κ από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν οι εργαζόμενοι, οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μουσικοί, τα ζευγάρια, οι οικογένειες, οι φίλοι, εν συντομία οι συνηθισμένοι, έντιμοι, αξιοπρεπείς Κύπριοι που εργάζονται σκληρά για να βγάλουν τα προς το ζην για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Ερωτηθείς ποιος είναι ο κύριος στόχος του οδικού χάρτη που έχει προτείνει η UniteCyprusNow, ο Κ. Μπαϊκαλί απάντησε ότι αυτός είναι να επιστρέψουν τα δεδομένα που επικρατούσαν στην προ-κορονοϊού εποχή, αλλά και να παρθούν μέτρα για την άρση περισσότερων γραφειοκρατικών εμποδίων προκειμένου να διευκολυνθεί η κινητοποίηση στο νησί. Παρατήρησε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν από τα μέτρα που πάρθηκαν, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη διέλευση για τον απλό κόσμο. «Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει συντονισμός για τους εμβολιασμούς», εξήγησε.

Ανδρέας Καπαρδής: Όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και τρόπος

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Τεχνική Επιτροπή συνεχίζει τη λειτουργία της επί καθημερινής βάσεως στο Δικοινοτικό Γραφείο Επαφής, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών», εξήγησε στη «Χαραυγή» ο συνεπικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και τα Εγκληματολογικά θέματα, Ανδρέας Καπαρδής. Υπογράμμισε ότι όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και τρόπος στην επίλυση των προβλημάτων, σύνθημα το οποίο είναι κυρίαρχο στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής. Επεσήμανε επίσης ότι σε συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής που διεξήχθη την Τρίτη, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δικοινοτικών σεμιναρίων μόλις το επιτρέψει η πανδημία. Η θεματολογία των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, του εκφοβισμού (bullying), της σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλες της μορφές της, της διαφθοράς, αλλά και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς εάν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή στην άσκηση των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής μετά και την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ ως κατοχικού ηγέτη, ο κ. Καπαρδής απάντησε ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή και ότι όλα συνεχίζουν να δουλεύουν όπως πριν.

Αναφερόμενος στις υποθέσεις που είχε διαχειριστεί η Τεχνική Επιτροπή κατά το 2020, ο κ. Καπαρδής γνωστοποίησε ότι στο σύνολο είχαν διεκπεραιωθεί περίπου 700 υποθέσεις, με τις πλείστες να γίνονταν τηλεφωνικώς. «Από αυτές τις 700 υποθέσεις, οι 180 δόθηκαν μέσω εγγράφων από την ε/κ πλευρά προς την τ/κ και 50 υποθέσεις αντίστροφα. Φυσικά, η μειωμένη τροχαία που παρατηρείται στα σημεία διέλευσης διαδραμάτισε το ρόλο της για τον αριθμό των υποθέσεων που σημειώθηκαν το 2020», εξήγησε. Σημειώνεται ότι κατά τα τέλη του 2019 μέλη της Τεχνικής Επιτροπής είχαν φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου αναλύθηκε η λειτουργία του Δικοινοτικού Γραφείου Επαφής κάτω υπό το πρίσμα της επιστήμης, αλλά και συγκρίθηκε με άλλες περιοχές της γης που υπάρχει «παγωμένη» διένεξη, προκύπτοντας ότι είναι μοναδική τόσο για το έργο που επιτηρεί όσο και για την ίδια της την ύπαρξη.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy