Να επανακαθοριστεί ο εμβολιαστικός σχεδιασμός

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Δικαιολογημένα ζητούν οι ηλικιωμένοι ενημέρωση και πειστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. Δεν έχει πείσει το Υπουργείο Υγείας για την απόφασή του να χορηγηθεί το εμβόλιο και σε άτομα άνω των 65 χρόνων. Το Υπουργείο Υγείας επικαλείται τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, αφού πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις. Μιλάμε και για χώρες προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία κ.α.

Στην Κύπρο το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19 και ξεκίνησαν ήδη οι εμβολιασμοί τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για αποτελεσματικότητα εμβολίου AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών. Συνεπώς, το Υπουργείο Υγείας όφειλε από την αρχή να κάνει αυτόν το διαχωρισμό, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο και να κλονιστεί η αξιοπιστία των πολιτών για εμβολιασμό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι έγιναν πρόχειροι και λανθασμένοι χειρισμοί, τόσο σε επίπεδο Κομισιόν όσο και σε εθνικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την προμήθεια εμβολίων και δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες. Είναι όμως προτιμότερο να ληφθεί απόφαση ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα δίνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας και να δοθεί σε νεότερες ηλικίες, παρά να αιωρείται αυτή η αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, δηλώνει ο ΠΙΣ, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών και ζητά ο εμβολιαστικός σχεδιασμός να επανακαθορισθεί, προκειμένου το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να ανταποκριθεί και να εξετάσει και την  προμήθεια άλλων εμβολίων, όπως είναι το ρωσικό ή το κινεζικό. Μπορεί τα εμβόλια αυτά να μην είναι εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ, αλλά η Κύπρος να τα προμηθευτεί και να αναλάβει και την ευθύνη, όπως έκανε η Ουγγαρία που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο. Σημειώνουμε ότι ενδιαφέρον εξέφρασαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Αυστρία, Σλοβακία, Γερμανία. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V χρησιμοποιείται ήδη αποτελεσματικά σε 23 χώρες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.