Να επανεξεταστούν οι αιτήσεις των απάτριδων προσφύγων

Το ΑΚΕΛ καλεί τους αρμόδιους  να ευαισθητοποιηθούν για  οκταμελή οικογένεια.

Nα επανεξετάσει τις αιτήσεις για υπηκοότητα των απάτριδων προσφύγων καλεί το ΑΚΕΛ τον Υπουργό Εσωτερικών. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, εδώ και καιρό παρακολουθεί τον αγώνα που δίνει οκταμελής οικογένεια απάτριδων Κούρδων από τη Συρία, που βρίσκονται στην Κύπρο από το 2006 και η οποία βρίσκεται έξω από το Προεδρικό τον τελευταίο καιρό. «Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 βρίσκονταν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διεκδικώντας να τους παραχωρηθεί το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Διέκοψαν τη διαμαρτυρία τους μετά από σύσταση τού τότε Υπουργού Εσωτερικών να αιτηθούν για κυπριακή υπηκοότητα, νοουμένου ότι τηρούσαν τις προϋποθέσεις και έτσι έπραξαν. Τον Μάρτιο του 2017 το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε συλλογικά τις αιτήσεις τους και η οικογένεια ξεκίνησε νέα διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση και παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο αγώνας τους, αναφέρει το ΑΚΕΛ, κλιμακώθηκε με απεργία πείνας από τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζεται, σε συνθήκες καύσωνα, έξω από το Προεδρικό. «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη ευαισθητοποιηθεί ούτε το Προεδρικό, ούτε το αρμόδιο Υπουργείο έχει ενεργήσει για επίλυση του προβλήματος αυτών των προσφύγων.

Φαίνεται πως ούτε οι παρεμβάσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, ούτε αυτές των ΜΚΟ κατάφεραν να ενεργοποιήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να δείχνει η Κυπριακή Δημοκρατία την πιο σκληρή και απάνθρωπη πλευρά της»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy