Να εξευρεθούν τρόποι για να μη θυματοποιηθούν οι μαθητές

Την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων ζητούν ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένοι γονείς

Την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων ζητούν η ΟΕΛΜΕΚ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης μέσω επιστολής που απευθύνουν προς την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλο Μυλωνά. Στην επιστολή γίνεται λόγος για “πασιφανή και πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων”.

Η ΟΕΛΜΕΚ και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ζητούν “όπως προωθηθούν άμεσα από τη νέα κυβέρνηση και από τη Βουλή οι διαδικασίες για τον τερματισμό αυτού του θεσμού, με ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημοσίου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024”. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι “θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ώστε να μη θυματοποιηθούν οι φετινοί μαθητές/τριες και ιδιαίτερα οι τελειόφοιτοι/ες, εξαιτίας του υφιστάμενου αποτυχημένου συστήματος αξιολόγησής τους”. Ζητούν ακόμη να σταματήσει η διεξαγωγή των τριών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου, “γιατί το σύστημα που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία αποδείχτηκε εξουθενωτικό για τους τελειόφοιτους μαθητές”. Εκφράζουν τη θέση ότι “θα πρέπει να καταργηθεί τουλάχιστον η ενδιάμεση κεντρική εξέταση για τη Γ’ Λυκείου”, ενώ τάσσονται ενάντια στην κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Επίσης, ζητούν η ενδιάμεση γραπτή κεντρική εξέταση θα πρέπει να καταργηθεί τόσο στην Α’ και Β’ Λυκείου, όσο και στον Γυμνασιακό Κύκλο, “αφού η διεξαγωγή της εξέτασης αυτής ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την απώλεια ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, τη μη εφαρμογή κατά τρόπο αποτελεσματικό της διαμορφωτικής αξιολόγησης”. Υπογραμμίζεται ότι “για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου όπως επίσης για την Α’ και Β’ τάξη Λυκείου θα μπορούσε να διατηρηθεί μια ενιαία εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς”.

Προστίθεται ότι η βαρύτητα της τελικής κεντρικής εξέτασης στη συνολική βαθμολογία θα πρέπει να μειωθεί σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα και να μην υπερβαίνει το 30%.

Διευκρινίζεται ότι τόσο το Α’ όσο και το Β’ τετράμηνο θα συνεχίσουν να υφίστανται για σκοπούς διαχωρισμού της σχολικής χρονιάς και της διδακτέας ύλης. Ο βαθμός του έτους θα προκύπτει από το βαθμό του α’ τετραμήνου (ο βαθμός των μαθητών από την προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα), το βαθμό του β’ τετραμήνου (προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα) και το βαθμό της τελικής κεντρικής εξέτασης που θα διεξάγεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

Δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι
Οι στόχοι που είχαν τεθεί από το ΥΠΑΝ για την εφαρμογή των εξετάσεων 4μήνων (π.χ. «διαμορφωτική αξιολόγηση», «βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων», «μείωση της παραπαιδείας», «αποφόρτιση της ύλης», «μείωση του άγχους και της πίεσης για τους/τις μαθητές/μαθήτριες», «αύξηση προσωπικού ελεύθερου χρόνου μαθητών/μαθητριών», «ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης», «καταξίωση του σχολικού χρόνου στη συνείδηση των μαθητών/τριών», «μετατροπή του σχολείου σε κοινότητα μάθησης και δημιουργίας») δεν έχουν επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.