Να εξισορροπείται το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και επικοινωνία, είπε η Στ. Δράκου

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου σε τοποθέτηση στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και την ανάπτυξη των τεχνολογικών εργαλείων, με τρόπο ώστε να εξισορροπείται το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και επικοινωνία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν οι τρόποι ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, όπου σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει η Eurojust, στο πλαίσιο της οποίας η κ. Δράκου, με παρέμβασή της τάχθηκε υπέρ της σύνταξης ενός νομικού κειμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες κατακερματισμένες διαδικασίες, και το οποίο θα διευκολύνει τον συντονισμό και τη μεταφορά ποινικών υποθέσεων που ξεκινούν από ένα κράτος μέλος, σε ένα άλλο όταν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί την δικαιοσύνη.

Το ‘Ατυπου Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην ψηφιακή εποχή και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του νόμου στον εντοπισμό των δραστών και στην εξασφάλιση των απαραίτητων ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων, στο πλαίσιο της οποίας οι εκπρόσωποι των Κρατών Μελών και των Ευρωπαϊκών θεσμών συμφώνησαν στον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου και στην ανάπτυξη των τεχνολογικών εργαλείων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό, όπως η κρυπτογράφηση, που επιτρέπουν στους εγκληματίες να δρουν αθέατοι.

Περαιτέρω συμφώνησαν ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απαραίτητη σε μία δημοκρατική κοινωνία για να διασφαλίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια και σημειώθηκε, ότι οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας εξετάστηκε η δυνατότητα των Κρατών Μελών να προχωρήσουν με ποινικές διώξεις στα Δικαστήρια τους για τα διεθνή εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Επί του θέματος η Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε τους συναδέλφους της ότι στην Κύπρο υπάρχει το νομικό πλαίσιο για δίωξη τέτοιων εγκλημάτων, ωστόσο, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει τέτοιες διώξεις. Παρόλα αυτά αναμένεται ότι η εμπειρία άλλων κρατών και η βοήθεια της Eurojust θα παράσχουν πολύτιμη καθοδήγηση όταν αυτό χρειαστεί.

Τέλος η Υπουργός, ενόψει της επικείμενης λήξης της θητείας της, ευχαρίστησε τους συνάδελφους της Υπουργούς Δικαιοσύνης, τον Ευρωπαίο Επίτροπο, και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για την αγαστή συνεργασία και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται αποτελεσματικά για την ενίσχυση της ασφάλειας και του κράτους δικαίου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy