Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες στο χώρο της Υγείας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Περαιτέρω στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων θέλει το ΑΚΕΛ, το οποίο απευθύνεται τόσο στον ΟΚΥπΥ όσο και στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να γίνει να γίνει μια ακτινογραφία της όλης κατάστασης στο χώρο της Υγείας. Να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα και να σχεδιαστεί η μελλοντική πορεία του ΓεΣΥ, ώστε να είναι βιώσιμο και ποιοτικά αναβαθμισμένο και χρήσιμο.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί θετικό βήμα, αλλά χωρίς την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, χωρίς συμπλήρωση των κενών και χωρίς να ξεπεραστούν οι αδυναμίες και να τερματιστούν οι καταχρήσεις κινδυνεύει υπό κατάρρευση.

Το ΑΚΕΛ, θέτοντας στις προτεραιότητές του τα θέματα υγείας, είχε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ, όπου έθεσε επιτακτικά στο τραπέζι της συζήτησης την ανάγκη διαμόρφωσης ενός campacity planning στο χώρο της Υγείας. Υπάρχει ανάγκη να διαπιστωθούν και να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες στο χώρο της Υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, να σχεδιάσουμε και να θέσουμε προτεραιότητες έτσι ώστε μέσα στα πλαίσια ενός ορθολογισμού να έχουμε ένα σύστημα υγείας που ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ανάγκες.

Η περαιτέρω στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι επιτακτική ανάγκη. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει χρονική επέκταση της κρατικής στήριξης προς τον ΟΚΥπΥ πέραν από την την 1η Ιουνίου 2024. Ωστόσο η χρονική επιμήκυνση της κρατικής στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται με χρονοδιαγράμματα ποιοτικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Να συνοδεύεται με σχεδιασμό αναβάθμισης και στήριξης των Πρώτων Βοηθειών. Να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός για να στελεχωθούν με υποδομές και με ανθρώπινο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούν τους ασθενείς χωρίς ουρές και καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, καλείται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να ακτινογραφήσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ, είτε αφορούν προσωπικούς ιατρούς, είτε ειδικούς ιατρούς, είτε ακτινογραφικά κέντρα ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ και να πάρει αποφάσεις για βιώσιμη και ποιοτικά αναβαθμισμένη παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Εάν δεν αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις όποιες στρεβλώσεις, προβλήματα κι ελλείψεις που υπάρχουν, τότε το ΓεΣΥ θα βουλιάξει και δεν θα μπορεί να παρέχει έγκαιρη και ποιοτική ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Παράλληλα, αυτό οδηγεί στο να δυναμώσουν οι φωνές για πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ και για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy