Η Άγκυρα ζητά το κλείσιμο της υπόθεσης Ιωάννου στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

Στο σχέδιο δράσης που συντάχθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία και υπέβαλε πρόσφατα στο Τμήμα Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Τσαγλά Πινάρ Τανσού Σετσκίν, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι καθώς η επιτροπή στα κατεχόμενα «συνεχίζει να αποτελεί ένα προσβάσιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο που πρέπει να εξαντληθεί από όλους τους άλλους αιτητές με παρόμοιες διεκδικήσεις, η υιοθέτηση γενικών μέτρων δεν είναι απαραίτητη».

Παράλληλα, η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει ότι είχε υποβληθεί σχέδιο δράσης και στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, ενώ η αποζημίωση που επιδίκασε το ΕΔΑΔ για ηθική βλάβη και για δικαστικά έξοδα καταβλήθηκε εμπρόθεσμα στις 17 Μαΐου 2018.

Όσον αφορά την πρόοδο της υπόθεσης ενώπιον της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας, στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί με την απόφαση που πάρθηκε στις 18 Μαρτίου 2019 για αποκατάσταση δύο περιουσιών της κ. Ιωάννου και την αποζημίωσή της για άλλες τρεις περιουσίες.

Ωστόσο, συνεχίζει η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, η αιτήτρια επέλεξε να προσφύγει κατά της απόφασης, κάτι που όπως λέει έπραξε και το γραφείο του «γενικού εισαγγελέα» του ψευδοκράτους στις 6 Μαΐου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εν ευθέτω χρόνο, καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ιωάννου προσέφυγε στις 29 Απριλίου εναντίον της απόφασης της επιτροπής στα «δικαστήρια» της τοπικής υποτελούς διοίκησης, στα κατεχόμενα, για μια σειρά από παραβιάσεις. Μεταξύ άλλων, διαφωνεί με την απόφαση της επιτροπής να αποκατασταθούν μόνο δύο από τις πέντε περιουσίες της, αντί για το σύνολο, χωρίς μάλιστα να παρέχεται για τις δύο περιουσίες κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τρεις περιουσίες, η αποζημίωση που δίνεται αγγίζει μόλις το 14% της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας, ενώ η αποζημίωση για απώλεια χρήσης ανέρχεται μόλις στο 10% της εκτιμώμενης αξίας και καλύπτει μια περίοδο μικρότερη κατά 23 χρόνια.

Πρόσφυγες ζητούν νέα παραπομπή στο ΕΔΑΔ

Την ίδια ώρα, ενόψει και της νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, αναφορικά με την πρόοδο στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, Ελληνοκύπριοι αιτητές με περιουσίες στα κατεχόμενα ζητούν να παραπεμφθούν οι υποθέσεις τους εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να διαπιστωθεί η αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αρχικές αποφάσεις.

Οι αιτητές της υπόθεσης «Λόρδος και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» υπενθυμίζουν δια του δικηγόρου τους, Αχιλλέα Δημητριάδη, ότι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 1990, το οποίο επιδίκασε το 2012 αποζημίωση ύψους 20,8 εκ. ευρώ συν τόκους και έξοδα.

Με την νέα παραπομπή στο ΕΔΑΔ, οι πρόσφυγες ζητούν επιπρόσθετη αποζημίωση για την περίοδο που παρήλθε από την τελική απόφαση, δηλαδή για περίοδο 7 ετών, η οποία ανέρχεται κατ’ αναλογίαν σε περίπου 950 χιλ. τον χρόνο.

Οι αιτητές και οι κληρονόμοι όσων αιτητών απεβίωσαν επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για υιοθέτηση μιας ενδιάμεσης απόφασης, ώστε να ενημερωθεί επίσημα η Τουρκία για την πρόθεση της Επιτροπής να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Στην επιστολή αναφέρεται τέλος ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία όσον αφορά την άρνησή της να προχωρήσει σε αποκατάσταση για όσους αιτητές έχουν περιουσία εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως η υπόθεση Μανδρίδη. Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται, η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας δεν εξετάζει τέτοιες αιτήσεις.

Με ξεχωριστή επιστολή, οι αιτητές των υποθέσεων αγνοουμένων «Βαρνάβα και Άλλοι» αναφέρουν τέλος στην Επιτροπή Υπουργών ότι η Άγκυρα συνεχίζει να αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία παραβιάζει συνεχώς από το 1974.

«Αυτή η επίμονη και απαράδεκτη συμπεριφορά προκαλεί επιπρόσθετο πόνο στους αιτητές και υπονομεύει περαιτέρω τον θεσμικό ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Υπουργών. Η αποζημίωση πρέπει να καταβληθεί και τα κατάλληλα ατομικά μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν» αναφέρουν.

Οι αιτητές υπενθυμίζουν τέλος ότι η προσφυγή για τις υποθέσεις αυτές έγινε πριν από 29 και πλέον χρόνια, ενώ οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν εδώ και πάνω από 10 χρόνια.