Να κλείσει η τρύπα που προκαλεί την έντονη δυσοσμία

Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Το 2018 ο μη κυβερνητικός οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), μεταξύ άλλων οργανισμών, έστησε κυριολεκτικά στον τοίχο την Κύπρο σε σχέση με το Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, όπως το είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, που πούλαγε σε ρυθμούς εργοστασίου την κυπριακή ιθαγένεια σε άτομα μάλιστα με θολό και βεβαρημένο βίο. Διεφθαρμένοι, καταζητούμενοι της Ιντερπόλ, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και κάθε λογής εγκληματίες έλαβαν την κυπριακή ιθαγένεια, έναντι πολλών εκατομμυρίων που έφθαναν βέβαια στις τσέπες των μεσαζόντων, των δικηγορικών γραφείων και πολλών γαλάζιων ημετέρων αναμειγμένων στο «κόλπο γκρόσο».

Τότε η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και κατηγορούσαν θεούς και δαίμονες ότι οι μομφές είναι μία σκευωρία για να πληγεί η Κυπριακή Δημοκρατία και ρίξανε μέχρι και αιχμές για τούρκικο δάκτυλο στην υπόθεση της διαφάνειας της υπόθεσης. Το ΑΚΕΛ δε, που ζητούσε διακαώς να ερευνηθεί το ζήτημα, το κατηγορούσε η κυβέρνηση για ζημιογόνα πολιτική, λαϊκισμό και άλλα φθηνά επιχειρήματα.

Κάποιοι πλούτισαν σε βάρος του κυπριακού λαού και είχαν το θράσος να προσπαθούν να ρίξουν λάσπη στο ΑΚΕΛ και ακόμα και στους ίδιους τους θεσμούς που ζητούσαν να ερευνηθεί το όλο ζήτημα, όπως τον Γενικό Εκλεκτή.

Η Διεθνής Διαφάνεια όμως ήταν καλά ενημερωμένη, καταθέτοντας έκθεση στην ΕΕ για την πώληση διαβατηρίων.

Είχε στοιχεία στα χέρια της ότι η Κύπρος ξεπέρασε κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές των προγραμμάτων για την παραχώρηση ιθαγένειας και απαιτούσε από την ΕΕ να κινηθεί δικαστικά εναντίον των κρατών που θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική ασφάλεια της Ένωσης.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από την Ερευνητική Επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα κατάθεσε τότε η Διεθνής Διαφάνεια, αλλά και τις έντονες ανησυχίες του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, με το πόρισμά της η Ερευνητική Επιτροπή ζητά από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία για να αρχίσει η ποινική έρευνα και να φθάσει στις Διωκτικές Αρχές.

Μεταξύ άλλων, ζητά επίσης την αποστέρηση της κυπριακής ιθαγένειας για 66 περιπτώσεις, καλώντας ταυτόχρονα τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ελέγχου.

Εν ολίγοις, η Ερευνητική Επιτροπή ζητά αυτά που ζητούσε και το ΑΚΕΛ από τότε που το ζήτημα άρχισε να προκαλεί πολύ έντονη δυσοσμία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι αναμεμειγμένος στην όλη διαδικασία, μέσω του οικογενειακού δικηγορικού γραφείου και όχι μόνο, προβάλλει ως επιχείρημα ότι μόνο 57 αιτήσεις για πολιτογράφηση υποβλήθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει, όχι εάν ήταν αναμεμειγμένος, αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος, αλλά γιατί τόσα χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιδρούσαν με τόσο σθένος και πάθος στην εξέταση μίας τόσο φανερής μπίζνας εις βάρος του κυπριακού λαού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy