Να μην εμπλέκονται οι πολιτικοί στα εσωτερικά του στρατού ζήτησε ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Αβίβ Κοχάβι

Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, δήλωσε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν πολιτικό, είτε αυτός προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς, είτε από τον χώρο της αριστεράς, να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο αποφάσεων της στρατιωτικής ιεραρχίας και να εκμεταλλεύεται το στράτευμα για να προωθεί πολιτικές ατζέντες». «Πολιτική ανάμιξη στον στρατό βλάπτει άμεσα την επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατεύματος να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να διατηρήσει την θέση του» πρόσθεσε.

Ο Κοχάβι προέβη στη σημερινή δήλωση ύστερα από τον θόρυβο που έχει προκληθεί από την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών που υπηρετούν στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης και αριστερών ακτιβιστών που είχαν μεταβεί στην συγκεκριμένη πόλη για να πραγματοποιήσουν συνάντηση με Παλαιστίνιους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, στρατιώτης γρονθοκόπησε και τραυμάτισε αριστερό Ισραηλινό αριστερό ακτιβιστή ενώ κατά τη διάρκεια του συμβάντος άλλος παρευρισκόμενος στρατιώτης ακούστηκε να λέει ότι «τώρα ο Μπεν-Γκβιρ θα τα βάλει όλα σε τάξη». Το συμβάν αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 5 στρατιώτες και αξιωματικοί ενώ ο στρατιώτης που εκφράστηκε υπέρ του ηγέτη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Δημοσίας Τάξης στην νέα Κυβέρνηση Νετανιάχου, δικάστηκε την Κυριακή από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση στις στρατιωτικές φυλακές.

Η απόφαση του στρατοδικείου προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της «Εβραϊκής Ισχύος», και από τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προσωπικά, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «πράγματι θα πρέπει να μπει τάξη», επαναλαμβάνοντας τη δράση του στρατιώτη που τιμωρήθηκε με δεκαήμερη φυλάκιση.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υποστράτηγος Κοχάβι, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι στρατός του λαού και καλώ τους πάντες, δεξιούς και αριστερούς, να αφήσουν τον στρατό μακριά από κάθε πολιτική διαφωνία».

Από την άλλη, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοχάβι με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε μεταξύ άλλων ότι σέβεται πολύ τον αρχηγό του στρατού «αλλά, όπως εκείνος ζητά από τον στρατιώτη να μην εκφράζει πολιτικές θέσεις, έτσι και ο ίδιος θα έπρεπε να αποφεύγει πολιτικές τοποθετήσεις». «Δεν έχω σκοπό να παρέμβω στην απόφαση του στρατοδικείου, αλλά η τακτικές που εφαρμόζονται στο στράτευμα θα πρέπει να αλλάξουν»  θα ανέμενα διαφορετική στάση από αυτόν, κατέληξε ο μελλοντικός Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, σχολιάζοντας το ζήτημα με σημερινή του ανάρτηση στο twitter αναφέρει ότι «ενώ η νέα κυβέρνηση δεν ανέλαβε ακόμα καθήκοντα, οι μελλοντικοί της υπουργοί ενθαρρύνουν τους στρατιώτες να μην υπακούν τους διοικητές τους». Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο, διευκρίνισε ότι η κριτική που άσκησε κατά της απόφασης του στρατοδικείου δεν στρέφεται στους μόνιμους αξιωματικούς του στρατού «αλλά στην πολιτική ηγεσία που δεν στηρίζει τους στρατιώτες».

Με αφορμή την απόφαση του στρατοδικείου να τιμωρήσει τον στρατιώτη που εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Μπεν-Γκβιρ και την «Εβραϊκή Ισχύ» κατά τη διάρκεια εμπλοκής με ισραηλινούς αριστερούς ακτιβιστές, ο στρατός εξέδωσε ειδικό δελτίο Τύπου στο οποίο περιγράφονται οι περιστάσεις του συμβάντος στην Χεβρώνα την περασμένη Παρασκευή και το περιεχόμενο της απόφασης επιβολής ποινής.

Ο αρχηγός του στρατού Αβίβ Κοχάβι, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, δήλωσε με γραπτή του ανακοίνωση ότι «οι αρχές του ισραηλινού στρατού και οι διαταγές των αξιωματικών είναι αυτές, και μόνον αυτές, που καθορίζουν την επιχειρησιακή δράση κάθε μονάδας, τον τρόπο εκτέλεσης της υπηρεσίας και τη συμπεριφορά των στρατιωτών της μονάδας. Έχουν θεσπισθεί ειδικοί κανόνες επιχειρησιακής ετοιμότητας προς αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων, παρόμοιοι με εκείνους που εφαρμόζει η αστυνομία και η συνοριοφυλακή. Στην προκειμένη περίπτωση οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόσθηκαν. Ευθύνη, ηθική και επαγγελματική, υπέχουν αποκλειστικά οι αξιωματικοί του στρατού».

Ο θόρυβος που προκάλεσε η βίαιη αντιμετώπιση αριστερών ακτιβιστών εκ μέρους στρατιωτών στην Χεβρώνα την περασμένη Παρασκευή συμπληρώνει τις πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Λικούντ και της «Εβραϊκής Ισχύος» , βάσει της οποίας ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος θα αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην νέα Κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου.

Όπως έχει ορισθεί στη διακομματική συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας, το συγκεκριμένο Υπουργείο θα μετονομασθεί σε «Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας» και θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, που περιλαμβάνουν τον σχηματισμό ειδικού σώματος Εθνοφυλακής με περιοχή ευθύνης την ισραηλινή επικράτεια, προκειμένου να συμπληρώσει επιχειρησιακά την αστυνομία, ενώ η υφιστάμενη σήμερα Συνοριοφυλακή θα υπάγεται απ’ευθείας στον νέο υπουργό με περιοχή ευθύνης την Δυτική Όχθη.

Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης, του νυν υπηρεσιακού Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς αλλά και στελεχών του στρατού και διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης, επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο η Συνοριοφυλακή να πάψει να ανήκει στο οργανόγραμμα του στρατού. Απερχόμενοι υπουργοί που προέρχονται από την κεντροαριστερά και ο νυν Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, σε πρόσφατες δηλώσεις τους, τόνισαν ότι η μεταβολή του οργανογράμματος του στρατού θα μειώσει σημαντικά το αξιόμαχο του στρατεύματος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σύστασης ενός στρατιωτικού σώματος που θα εξυπηρετεί πολιτικά τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και την παράταξή του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.