Να μην υποφέρουν Ρώσοι αθλητές για αποφάσεις που δεν ελέγχουν, είπε ο Πρόεδρος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών ’24

Τη θέση ότι οι αθλητές δεν θα πρέπει να υποφέρουν τις συνέπειες αποφάσεων που οι ίδιοι δεν ελέγχουν, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024, εν μέσω των αυξανόμενων ενστάσεων για τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην επερχόμενη αθλητική διοργάνωση.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει ήδη αποκλειστεί από διάφορες κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξετάσει με ποιον τόπο μπορούν οι Ρώσοι αθλητές να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Παρισιού, πιθανόν ως ουδέτεροι συμμετέχοντας και όχι με την εθνική τους σημαία, θέση την οποία υποστήριξαν εχθές και τα ΗΕ.

Το Κίεβο έχει ζητήσει συνολικά τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών, ενώ η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι «προωθεί τον πόλεμο». Από την πλευρά της η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή απαίτησε όπως οι αθλητές της διαγωνιστούν χωρίς περιορισμούς, όμως η ΔΟΕ απάντησε ότι θα ισχύσουν κάποιες κυρώσεις.

Ο Τόνυ Εστανκέτ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πορίσι το 2024, δήλωσε σήμερα ότι πολλοί αθλητές «δεν εμπλέκονται καθόλου σε αυτές τις αποφάσεις αυτή τη στιγμή και, προσωπικά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υποφέρουν συνέπειες για αποφάσεις που δεν τους αφορούν».

«Προσβλέπουμε ότι ο μέγιστος αριθμός αντιπροσωπειών και αθλητών μπορούν να βιώσουν το όνειρό τους να συμμετάσχουν στου αγώνες», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Μασσαλία, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία της ολυμπιακής φλόγας τον Απρίλιο του 2024.

Ο Εστανκέτ σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΔΟΕ, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και στις επιμέρους ομοσπονδίες να αποφασίσουν για τη δυνατότητα συμμετοχής των αντιπροσωπειών. «Δικός μου ρόλος ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είναι να προσφέρω στους αθλητές από όλο τον κόσμο της καλύτερη δυνατή διοργάνωση σε συνθήκες ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας δήλωσε χθες ότι αναμένεται περίπου 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία και κράτη-μέλη της ΕΕ, να αντιταχθούν στη συμμετοχή Ρωσίας και Λευκορωσίας στους Αγώνες. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της πιθανόν να μποϊκοτάρει τους αγώνες αν συμμετάσχουν αθλητές από τις δύο αυτές χώρες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.