Να πάμε ή όχι σε διάλογο; Ποιος βολεύεται χωρίς συνομιλίες στο Κυπριακό;Συνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

Δύο πολιτικοί νεότερης γενιάς, ο Άριστος Δαμιανού, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ και ο Άθως Αντωνιάδης, γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, απαντούν σε τρία καίρια ερωτήματα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις της εβδομάδας σε σχέση πάντα με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού: τα μέτρα που λήφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την άρση των προκλήσεων της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ακιντζί που πέρασαν στο ντούκου στην ε/κ πλευρά, αν και προκάλεσαν τη μήνιν του Ταγίπ Ερντογάν. Η διάσταση στις προσεγγίσεις είναι εξόφθαλμη.

  1. «Για πρώτη φορά», όπως τονίζει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη και μέλους του ΝΑΤΟ. Αρκούν αυτά τα μέτρα για την αντιμετώπιση και κυρίως τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων;
  2. Κάποιοι εγείρουν ενστάσεις αν πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού υπό τις παρούσες συνθήκες, με την Τουρκία να βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανησυχούν -λένε- ότι η Τουρκία βρίσκεται σε θέση ισχύος και θα επιβάλει τις δικές της θέσεις. Εσείς τι νομίζετε;
  3. Ο Τ/κ ηγέτης κ. Ακιντζί δέχεται ανελέητη επίθεση για τη θέση ότι ούτε η εισβολή στη Συρία ούτε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση. Γιατί δεν είδαμε να εκφράζεται ανάλογη στήριξη στο πρόσωπό του από την ε/κ πλευρά ή και τα ε/κ κόμματα. Για ποιους θα ήταν βολική η απομάκρυνση του κ. Ακιντζί από την ηγεσία της τ/κ κοινότητας σ’ αυτή τη συγκυρία του Κυπριακού;

Άριστος Δαμιανού: Ανέξοδος πατριωτισμός η προσέγγιση που παραπέμπει σε νέο «μακροχρόνιο»

  1. Δυστυχώς, οι κυβερνώντες πάλι κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση αντί της άσκησης ουσιαστικής πολιτικής. Θέλουν να ξεχνούν τι έλεγαν για τους Ευρωπαίους εταίρους και για τα σκληρά τάχατες μέτρα που θα ζητούσαν σε βάρος της Τουρκίας. Το κάνουν δε διαστρεβλώνοντας τις ξεκάθαρες θέσεις του ΑΚΕΛ. Άστε που επί της ουσίας είναι πολιτικά ανιστόρητη η αναφορά του κ. Χριστοδουλίδη για «πρώτη φορά». Τα πιο σκληρά μέτρα λήφθηκαν όντως σε βάρος της Τουρκίας αλλά όχι σήμερα. Λήφθηκαν αρχικά με το πάγωμα κεφαλαίων και στη συνέχεια επί Δημήτρη Χριστόφια το 2009 με το ολικό πάγωμα –ουσιαστικά– των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χωρίς να υποτιμούμε τη σημασία τους, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα είναι χαμηλής έντασης, είναι κατώτερα των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών που η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού καλλιεργούσε στους πολίτες. Ούτε μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα, πόσο μάλλον να την τερματίσουν. Αυτό δήλωσε και ο κ. Κασουλίδης. Και ασφαλώς το επιχείρημα του κ. Χριστοδουλίδη εύκολα αντιστρέφεται. Εφόσον στη Ρωσία και σε άλλα τρίτα κράτη μη-μέλη της ΕΕ επιβλήθηκαν πολύ σκληρότερες κυρώσεις στο παρελθόν, άρα πολύ αυστηρότερη θα έπρεπε να είναι η ΕΕ έναντι ενός υποψήφιου για ένταξη κράτους όπως είναι η Τουρκία. Την ώρα μάλιστα που η Τουρκία κρινόταν και για την εισβολή στη Συρία και άρα υπήρχε γενικότερη απαρέσκεια. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι τα συμφέροντα που καθορίζουν την πολιτική των κρατών εξου και η δυσκολία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Αυτή την αλήθεια θυσιάζουν οι κυβερνώντες όταν εξαντλούνται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να αποσείσουν ευθύνες για κακούς χειρισμούς.
  2. Είναι ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεσούσης της τουρκικής επιθετικότητας. Ωστόσο, αν πάμε με τη λογική ότι δεν θα εμπλακούμε σε κανέναν διάλογο υπό τις περιστάσεις, ουσιαστικά παίζουμε το παιγνίδι της Τουρκίας, η οποία βολεύεται με τη διαιώνιση του διχοτομικού στάτους κβο. Εξάλλου –ακριβώς– επειδή η Τουρκία στο διηνεκές θα βρίσκεται σε θέση ισχύος, επειδή δεν θα μετατραπούμε –όπως αφελώς μας είπαν– σε «γεωπολιτικό άρχοντα της Μεσογείου», η προσέγγιση που παραπέμπει σε νέο «μακροχρόνιο», που βρίσκει συνεχώς αιτιάσεις για να μην επαναρχίσει ο διάλογος, συνιστά ανέξοδο πατριωτισμό. Ουδείς αμφισβητεί τις δυσκολίες ένεκα Τουρκίας. Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά –δυστυχώς– έχει απομακρυνθεί η προοπτική της λύσης. Μα πρέπει να τη διεκδικήσουμε. Και για να διεκδικήσουμε απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να συνομιλήσουμε. Αρκετά πληρώνουμε ένεκα σκοπιμοτήτων, παλινδρομήσεων, παθητικής ενατένισης των εξελίξεων και έλλειψης διορατικότητας. Μόλις πέρσι και ενώ η Τουρκία μας έδειχνε ξεκάθαρα τις προθέσεις της, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωνε από την Κρήτη στο περιθώριο τριμερούς ότι «δεν έχουμε τίποτα να ανησυχήσουμε από τουρκικές ενέργειες ή δηλώσεις». Μας έλεγαν ότι με τις τριμερείς, την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και τις συμμαχίες με χώρες του ΝΑΤΟ είχαν θωρακίσει το γεωτρητικό μας πρόγραμμα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κρινόμενοι εκ του αποτελέσματος, λέμε στον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του ότι απέτυχαν παταγωδώς.
  3. Πέραν από το θάρρος το οποίο χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Ακιντζί, το περιεχόμενό της αποτελεί και απάντηση σε όλους εκείνους στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που ισοπεδώνουν τους πάντες και τα πάντα, εξισώνοντας Τ/κ πολιτικούς που πιστεύουν στην ομοσπονδία και στην ειρηνική συνύπαρξη, όπως είναι ο Ακιντζί και ο Ταλάτ, όπως ήταν ο Οζγκιέρ Οζγκιούρ, με τον Έρογλου, τον Οζερσάι ή τον Ραούφ Ντενκτάς. Άρα δεν χαιρέτισαν τη στάση Ακιντζί γιατί τους χαλούσε το αφήγημα. Κακά είναι τα ψέματα. Αν ως αποτέλεσμα της παράνομης ψηφοφορίας στα κατεχόμενα –την ερχόμενη άνοιξη– απέναντί μας έχουμε ένα πολιτικό τέκνο του Ντενκτάς και εκλεκτό του βαθέως κράτους της Άγκυρας, η προοπτική σύγκλισης σε ομοσπονδιακή βάση λύσης και στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οπόταν, απαντώντας στο ερώτημά σας, με την απομάκρυνση Ακιντζί βολεύονται οι εθνικιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες, οι θιασώτες της διχοτόμησης αλλά και όσοι φλερτάρουν με την παρούσα κατάσταση αποκαλώντας τη διχοτόμηση ως τη «δεύτερη καλύτερη λύση».

Άθως Αντωνιάδης: Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε νέα διαδικασία πριν η Τουρκία αποχωρήσει

  1. Η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και η υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Αρχηγών είναι μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική απόφαση για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τη διαδικασία επανέναρξης διαλόγου υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ και την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού.

H απόφαση για στοχευμένα μέτρα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, νοουμένου ότι υπάρχει πολιτική βούληση, σε αντίθεση με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, οι οποίες αποθρασύνουν την Τουρκία.

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ότι η ΚΔ μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει ουσιαστικό κόστος κατά της Τουρκίας έχει δικαιωθεί στην πράξη.

Η καθυστέρηση της ΚΔ να διεκδικήσει τα αυτονόητα έχει αποδειχθεί επιζήμια για τον τόπο μας. Έστω και τώρα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πολιτική απόφαση.

Προφανώς και τα μέτρα δεν αρκούν για αυτό και εμείς προτείνουμε:

*Τη μεθοδική και συνεχή διεκδίκηση μέτρων και κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για την παράνομη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο, στα Στροβίλια και όχι μόνο.

*Την απρόσκοπτη υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Την ενίσχυση των συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλα κράτη της περιοχής.

*Την επαναφορά των παραδοσιακά αρμονικών σχέσεων αγαστής συνεργασίας και αλληλοσεβασμού με τη Μόσχα.

* Την αξιοποίηση της όποιας ταύτισης συμφερόντων με τις ΗΠΑ.

Και οπωσδήποτε τη συνεχή συνεργασία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση με σταθερές θέσεις χωρίς τις παλινδρομήσεις των τελευταίων 2 ετών. Προσηλωμένοι στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για λύση ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο, τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και βεβαίως τα δικαιώματα των Τ/κ συμπατριωτών μας. Με οδηγό το τρίπτυχο Υπεράσπιση, Ενδυνάμωση, Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  1. Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου καθορίζει ότι η Κ.Δ. δεν θα συναινέσει σε επανέναρξη συνομιλιών ενόσω η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κ.Δ. και το διεθνές δίκαιο με γεωτρύπανα και πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Θα είμαστε παντελώς αναξιόπιστοι προς τον διεθνή παράγοντα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας από τους οποίους ζητήσαμε τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στην ΑΟΖ μας εάν αποδεχθούμε την επανέναρξη συνομιλιών ενόσω η Τουρκία επιμένει σε αυτές τις ενέργειες.

Η απόφαση αυτή δεν αποκλείει τις παρασκηνιακές ή άλλες συζητήσεις με τους απεσταλμένους του Γ.Γ. για συμφωνία στους όρους αναφοράς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε νέα διαδικασία πριν η Τουρκία αποχωρήσει.

Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον Γ.Γ. του ΟΗΕ από τώρα.

Σημειώστε ότι η Τουρκία διαχρονικά προβάλλει απαιτήσεις επί της διαδικασίας για να κερδίσει επί της ουσίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πλευρά μας έχει πέσει σε αυτή την παγίδα και έχει παλινδρομήσει κατ’ επανάληψιν.

Σημειώστε επίσης ότι ο μανδύας της λεγόμενης άτυπης διάσκεψης δεν πείθει κανέναν διεθνώς και αποτελεί στρουθοκαμηλισμό, προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει το λαό και οπισθοχώρηση.

  1. Ο κ. Ακιντζί είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας και ως εκ τούτου του αναλογεί ο προβλεπόμενος θεσμικός σεβασμός.

Το τελευταίο διάστημα έχει απολέσει τη στήριξη της Άγκυρας. Η δήλωσή του, ανεξαρτήτως σκοπιμοτήτων ή όχι, είναι ομολογουμένως γενναία και ξεκάθαρη.

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δυστυχώς επαναλάμβανε πεισματικά τις θέσεις της Τουρκίας. Δυστυχώς έχει λειτουργήσει και ως κομιστής των μαξιμαλιστικών τουρκικών θέσεων. Προσπάθησε να νομιμοποιήσει την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της ΚΔ αφού το ψευδοκράτος έχει συνάψει λεγόμενη συμφωνία με την τουρκική ΤΡΑΟ.

Σημαντική η δήλωσή του. Θα κριθεί εκ νέου στις συνομιλίες.