Να προωθήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής, λέει ο Υπ. Υγείας σε μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Κυπριακή Δημοκρατία με συντονισμένες ενέργειες, τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει, προβαίνει σε πολυάριθμες και πολυδιάστατες ενέργειες για τη δημιουργία ευημερουσών υγειών κοινωνιών χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια, αναφέρει σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σημειώνει ότι η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα. Οπως αναφέρει, ότι η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέλος του οποίου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 1948. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι “ο Πλανήτης μας, η Υγεία μας”.

Εδώ και 2 συναπτά έτη, προσθέτει ο Υπουργός, η υφήλιος ταλανίζεται από την πανδημία COVID-19 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με προ δραστική διάθεση, έχει επιλέξει το θέμα για να υπενθυμίσει ότι πέραν από την πανδημία, υπάρχουν και άλλες δυνητικές απειλές σε παγκόσμια κλίμακα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συλλογική δράση.

“Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η περιβαλλοντική μόλυνση μέσω του αέρα που αναπνέουμε και του νερού και των τροφίμων που καταναλώνουμε, επηρεάζει την υγεία μας με συνήθως μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες” αναφέρει ο Υπουργός.

Σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με συντονισμένες ενέργειες, τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διεθνή φόρα στα οποία συμμετέχει, προβαίνει σε πολυάριθμες και πολυδιάστατες ενέργειες για τη δημιουργία ευημερουσών υγειών κοινωνιών χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια.

Οπως προσθέτει, σύμφωνα με την προσέγγιση “One Health” υπάρχει σύνδεση και εξάρτηση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. “Η ανάγκη εστίασης στη δημιουργία υγιών κοινωνιών σε έναν υγιή πλανήτη, γίνεται όλο και πιο εμφανής. H κλιματική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επιφέροντας πολλαπλές επιπτώσεις με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία πολλών συνανθρώπων μας”.

“Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη ξεχωριστά και σας ζητώ, όπως προωθήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον μας. Οι ατομικές επιλογές και οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν το περιβάλλον μας αλλά και την υγεία μας.

Ας φανταστούμε όλοι μαζί ξανά ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το υγιεινό νερό και τα ασφαλή τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους. Είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον πλανήτη θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενεές. Είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για τη Δημόσια Υγεία”, καταλήγει ο Υπουργός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy