Γιατί να ψηφίσω;

Του Σεβήρου Κούλα*

Μέσα από την επαφή μας με την κοινωνία συναντούμε συχνά τρία βασικά ερωτήματα/προσκόμματα που ακολουθούν την ερώτηση αρκετών νέων και μη: Γιατί να ψηφίσω;

– Τι με επηρεάζουν οι εκλογές εμένα;

– Ψηφίσω ή δεν ψηφίσω, δεν αλλάζει τίποτα.

– Είναι όλοι το ίδιο.

Είναι άποψή μας πως και οι τρεις δηλώσεις δεν στέκουν στη λογική. Θα εξηγήσω την άποψη αυτή, όχι παίζοντας το ρόλο του «δάσκαλου» σε οποιονδήποτε, αλλά περνώντας τες μέσα από τη βάσανο της λογικής.

1) Μπορείς να «κάνεις τη ζωή σου» χωρίς να σε αγγίζει τίποτα από όσα αποφασίζονται στη Βουλή;

Το αν θα υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένος μισθός ανά επάγγελμα μαζί με βασικούς όρους εργασίας (πρόταση ΑΚΕΛ) ή όχι, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά σου. Το αν θα υπάρχει σύστημα υγείας που να μπορεί να σε καλύψει στη δύσκολη στιγμή -είτε έχεις είτε όχι την οικονομική επιφάνεια- καθορίζει ακόμα και τη ζωή σου. Η απλή πραγματικότητα υποδηλώνει πως, ακριβώς για να μπορείς να «κάνεις τη ζωή σου χωρίς να σε αγγίζει τίποτα», οφείλεις να επιλέξεις εσύ ποιοι και ποιες θέσεις θα έχουν αύριο πλειοψηφία στη Βουλή.

2) Ψηφίσω ή δεν ψηφίσω, δεν αλλάζει τίποτα.

Αν δεν άλλαζε τίποτα στην ιστορία, θα υπήρχαν ακόμα σκλάβοι σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες δεν θα είχαν δικαίωμα ψήφου, θα υπήρχαν παιδονόμοι στα σχολεία και πολλά άλλα. Τα πάντα καθορίζονται από το ποια άποψη, ποια πολιτική δύναμη είναι ισχυρή εντός και εκτός Βουλής. Από τη στιγμή που είναι κοινώς αντιληπτό πως έχουμε μια κυβέρνηση που έχει τσακίσει τα πάντα που αφορούν τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας και την ίδια ώρα υπάρχει μια πολιτική δύναμη -το ΑΚΕΛ- που στέκεται απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια, τότε τα πάντα αλλάζουν ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης. Αν θέλεις να αλλάξουν, τότε καθόρισε εσύ το συσχετισμό.

3) Είναι όλοι το ίδιο.

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε αυτήν τη δήλωση, έστω για χάριν συζήτησης, εάν ίσχυε μια βασική προϋπόθεση. Αν ψήφιζαν όλοι το ίδιο. Αν είχαν όλοι τις ίδιες θέσεις. Όχι το τι λένε και τι δηλώνουν. Το τι κάνουν, τι ψηφίζουν, τι θέση παίρνουν εκεί που έχει σημασία: στις ψηφοφορίες της Βουλής. Από τη στιγμή που αυτό προφανώς και δεν ισχύει (βλέπε πιο πάνω), τότε η δήλωση αυτή δεν στέκει στη λογική.

Εν κατακλείδι, οι εκλογές και επηρεάζουν τη ζωή μας και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους. Το ζήτημα είναι να κατανοήσει ο κάθε ένας από εμάς ποιοι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του εαυτού του και της τάξης του και αυτούς να ενδυναμώσει.

* Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy