Να σας βοηθήσουμε εμείς, κύριε Καδή

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Το ζήτημα είναι η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, μας ενημέρωσε χθες Δευτέρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος δείχνει να βιάζεται πολύ για την επίτευξη του «στόχου», ενώ, όπως τόνισε, «αναμένεται ο επόμενος ένας μήνας να είναι καθοριστικός για να κλείσει με έναν ορθολογικό τρόπο το θέμα που απασχολεί την περιοχή και όλη την Κύπρο για δεκαετίες τώρα».

Είναι προφανές ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την περιοχή και ολόκληρη την Κύπρο για δεκαετίες, μόνο που ο κ. Καδής δεν διευκρινίζει -δεν τον συμφέρει άλλωστε- ποιους απασχολεί και κυρίως γιατί τους απασχολεί. Μπορούμε να το διευκρινίσουμε εμείς για λογαριασμό του υπουργού, αφού ο ίδιος τεχνηέντως αποφεύγει την αλήθεια πεισματικά. Και να ’ταν μόνο αυτός;

Αν κάποιος εξωτερικός παρατηρητής, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα για τον Ακάμα, ούτε καν ξέρει πού βρίσκεται, παρακολουθήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τις αντιδράσεις της κοινωνίας, οργανώσεων, φορέων και κάποιων κομμάτων, θα καταλάβει αμέσως ότι σίγουρα το εν λόγω σχέδιο μόνο προς όφελος του λαού δεν είναι.

Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε ξανά τι προβλέπει ή τι προέβλεπε το πρώτο σχέδιο για τον Ακάμα. Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο πως το Σχέδιο εξυπηρετεί κάποιους εις βάρος των πολλών. Αυτό δεν γίνεται συνέχεια; Ο Ακάμας δεν αποτελεί εξαίρεση· τουναντίον είναι το μήλο της Έριδος.

Τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών αποκρύπτουν την αλήθεια, κι ας παρουσιάζονται «καθαροί» και «ξάστεροι» μέσα σε έναν ορυμαγδό εκτόξευσης ανακριβειών μισόλογων. Διατυμπανίζουν κάθε δεύτερη μέρα ότι «όλα γίνονται βάσει σχεδίου, ενημέρωσης και… διαβούλευσης». Δεν μας λένε όμως με ποιους διαβουλεύονται, δεν ενημερώνουν επαρκώς την κοινωνία, ωστόσο πράγματι όλα πάνε βάσει σχεδίου… βάσει του δικού τους σχεδίου ή Σχεδίου, καλύτερα.

Πάντως, έχω ακούσει τον κ. Καδή να μιλά δημόσια και να αντιπαρατίθεται με διάφορους ειδικούς για το περιβάλλον, και αυτό που εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι πως οι μεν (ειδικοί για το Περιβάλλον) μιλούν με επιχειρήματα, ενώ ο κ. Καδής μιλά με την εξουσία και τη δύναμη που αυτή του προσφέρει. Κάτι σαν τον κ. Νουρή, ο οποίος θα αποχωρήσει από την πολιτική μη μπορώντας να αρθρώσει ένα σοβαρό, πολιτικό επιχείρημα. Αυτό ενδεχομένως να αποτελεί και ρεκόρ.

Ο κόσμος γνωρίζει τι προαλείφεται και ξέρει πολύ καλά ότι το συμφέρον είναι προνόμιο μερικών εχόντων και ουχί των πολλών που «φωνασκούν» για το περιβάλλον, και κατ’ επέκταση για τη ζωή και την υγεία. Τουλάχιστον, κ. Καδή, αφού έχετε την εξουσία, θα ήταν πιο ντόμπρο να λέτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και όχι να κρύβεστε πίσω από πολιτικάντικα επιχειρήματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.