Η πρωτοβουλία του τμήματος διαιτησίας της ΚΟΠ να αναρτά βίντεο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας με σκοπό την επιμόρφωση των φιλάθλων είναι εκ πρώτης σωστή, όχι όμως και απόλυτα ολοκληρωμένη. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση επιλέγονται φάσεις από παλαιότερους αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος και το βίντεο που αναρτάται περιλαμβάνει εξήγηση για το τι εξετάζεται, καθώς και ποια θα ήταν η ορθή απόφαση του διαιτητή.

Κατά την ταπεινή μου άποψη το τμήμα διαιτησίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τη συγκεκριμένη μέθοδο, όχι μόνο για να εκπαιδεύσει τους φιλάθλους, αλλά και για να ενεργήσει αποτελεσματικά στην μείωση της καχυποψίας και της προκατάληψης για την κυπριακή διαιτησία. Η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έπιασε… πάτο εξαιτίας της τραγικής εικόνας πολλών διαιτητών και των σοβαρότατων λαθών που παρατηρήθηκαν στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε η ΚΟΠ να καταφύγει στη λύση της καθόδου ξένων διαιτητών για να διευθύνουν σημαντικούς αγώνες μιλά από μόνο του για τα χάλια των δικών μας. 


Θα ήταν, λοιπόν, ευχής έργο εάν χρησιμοποιούνταν βίντεο με «φρέσκες» φάσεις για την επιμόρφωση των φιλάθλων. Εάν, μάλιστα, το βίντεο περιλάμβανε και την απόφαση που λήφθηκε από τον διαιτητή σε αντιπαράθεση με εκείνην που θα ήταν η ορθή για την περίπτωση, καθώς και την τιμωρία που του επιβλήθηκε από το τμήμα διαιτησίας κάλλιστα θα μιλούσαμε για μια εξαιρετική πρωτοβουλία.

Στην προκειμένη περίπτωση, με τη χρησιμοποίηση φάσεων από παλαιότερους αγώνες, νομίζω πως το τμήμα διαιτησίας της ΚΟΠ μάλλον ξυπνά άσχημες μνήμες στους φιλάθλους, αντί να τους επιμορφώνει. Διότι όταν οι φίλαθλοι βλέπουν τις φάσεις θυμούνται τις αποφάσεις που ΔΕΝ λήφθηκαν και αρχίζουν ετεροχρονισμένα τα μπινελίκια για τα «κοράκια».

Εν κατακλείδι, εάν θέλει όντως να επιμορφώσει τους φιλάθλους το τμήμα διαιτησίας της Ομοσπονδίας θα πρέπει να σταματήσει το κανάκεμα των διαιτητών και εκθέσει εκείνους που αποδεδειγμένα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Όχι σε δύσκολες φάσεις, που χρειάζονται ένα σωρό «ριπλέι» για να ξεκαθαρίσουν, αλλά σε περιπτώσεις καταστρατήγησης ή μη εφαρμογής των κανονισμών τις οποίες μπορούν να αντιληφθούν ακόμα και άσχετοι με το τόπι…

Γιώργος Χατζηαντώνης