Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη παράνομη αλλοίωση παραλιών

Μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διάβρωσης της ακτογραμμής της Κύπρου ζητούν από το κράτος οι Βουλευτές.

Το θέμα εξετάστηκε σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «με αποσπασματικές λύσεις που δίνονται με το να διορθώνονται ορισμένες περιοχές μόνο στις ελεύθερες ακτογραμμές της Κύπρου, που είναι το 48% περίπου, δεν λύνεται το πρόβλημα».

Ο κ. Αδάμου εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι «πρέπει να εκπονηθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και να εφαρμοστεί και να αφορά ολόκληρη την ακτογραμμή της Κύπρου».

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι συνολική, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει «να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού και όχι των παραδοσιακών που είναι οι λιμενοβραχίονες και τα τσιμέντα που ρίχνουμε μέσα στη θάλασσα». Υπάρχουν, είπε, και άλλοι πιο επιστημονικοί τρόποι που πρέπει να εξεταστούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει επίσης «να σταματήσει η ανεξέλεγκτη, παράνομη τις παραπάνω φορές αλλοίωση των παραλιών της πατρίδας μας από τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Έχουμε, σημείωσε ο κ. Αδάμου, μεγάλη ευθύνη ως πολίτες και ως κράτος να μην αφήσουμε να γίνει περαιτέρω καταστροφή των ακτών.

Ολοκληρωμένη λύση στο σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής της Κύπρου πρέπει να δώσει το κράτος σύμφωνα και με τον Βουλευτή ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τζιοβάνη εξέφρασε τη θέση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε «ολοκληρωμένη μελέτη, ένα τέτοιο εθνικό θέμα διαχείρισης που θα λύνει το πρόβλημα στην ολότητά του και όχι αποσπασματικά». Πρέπει, πρόσθεσε, «να αφορά ολόκληρη την ακτογραμμή του νησιού διεκδικώντας ευρωπαϊκά κονδύλια να χρηματοδοτεί τα έργα 100% και όχι να αναμένει από τις κοινότητες να συνεισφέρουν το 25%, ποσό τεράστιο καθώς ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας».

Το κράτος πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με τη διάβρωση της ακτογραμμής στην περιοχή Κιτίου, Περβολιών και Μαζωτού, είναι η θέση των τοπικών κοινωνιών σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Κιτίου Σάββα Τταντή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Τταντής ανέφερε ότι το θέμα συζητείται εδώ και 15 χρόνια και ότι μελέτη που έγινε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο καταδεικνύει ότι πρέπει να γίνουν κυματοθραύστες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «το κράτος έχει εκπονήσει μελέτες όμως λόγω οικονομικών αδυναμιών δεν προχωρούν».

Σύμφωνα με τον κ. Τταντή, από το 1920 ως το 1970 χάθηκαν πέραν των 50 μέτρων, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια χάθηκαν 20 με 25 μέτρα. Κάποιοι ιδιοκτήτες ανέφερε έχουν χάσει το 50% ή και περισσότερο των κτημάτων τους, ενώ καλούνται και από το κράτους για να πληρώσουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy