Να τοποθετηθεί ο ΥΠΕΣ για τις απειλές – Επιβεβαιωμένες οι αποκαλύψεις της «Χαραυγής»

Καμία επίσημη απάντηση δεν υπάρχει ακόμα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ίδιο τον πολιτικό του προϊστάμενο, κατά πόσο ασπάζεται την πρόθεση λειτουργών του για ποινική δίωξη δημοσιογράφων, διότι αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του ιδίου του Υπουργείου στην επιτέλεση του έργου, παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί από την εφημερίδα μας από το Σάββατο. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, κατά πόσο ως θέση πολιτικής συμφωνεί με την ενεργοποίηση του ποινικού κώδικα για αδικήματα εναντίον της δημόσιας τάξης («προδοσία και άλλα αδικήματα εναντίον της δημόσιας εξουσίας») όπως μας καταλογίζεται.

Με πρωτοσέλιδό της η «Χ» το Σάββατο καλούσε τον Σωκράτη Χάσικο να τοποθετηθεί στο θέμα των απειλών που συνιστούν προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης σε βάρος δημοσιογράφων της, με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο χειρισμού και αδειοδότησης των γραφείων κηδειών από πλευράς του ΥΠΕΣ. Συγκεκριμένα η «Χαραυγή» όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημοσιεύσει σωρεία αποκαλυπτικών στοιχείων σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να μην τεθεί, μέχρι πρόσφατα, σε εφαρμογή ένας νόμος που ψηφίστηκε από το 2013 και αφορά την εύρυθμη λειτουργία των Γραφείων Κηδειών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το Συμβούλιο Εγγραφής Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, στο οποίο συμμετέχει ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Α. Αντωνίου, συνήλθε στις 19 Ιανουαρίου 2017 και ασχολήθηκε και με δημοσίευμα της εφημερίδας μας. Ο κ. Αντωνίου παρουσιάζεται να ζητά την ποινική δίωξη του συντάκτη του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ημ. 28 Δεκεμβρίου 2016, με τίτλο «Διαπλοκή και αισχροκέρδεια στα γραφεία κηδειών. Χαώδης η κατάσταση με πλάτες Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Αντωνίου επικαλείται σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα 50 (1), το οποίο βρίσκεται στο μέρος ΙΙ του ποινικού κώδικα που προνοεί μεταξύ άλλων «εσχάτη προδοσία», «υποκίνηση εισβολής», «παρασιώπηση έσχατης προδοσίας», «συνωμοσία», «προπαρασκευή πολέμου ή πολεμικής φύσης επιχειρήσεων», «χρήση ένοπλης βίας εναντίον της Κυβέρνησης», «διέγερση σε ανταρσία», «παρακίνηση στρατιωτών ή αστυνομικών σε λιποταξία», «συνδρομή στην απόδραση αιχμαλώτων πολέμου».

Το εν λόγω άρθρο του ποινικού κώδικα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 50 Α: «Δημοσίευση ειδήσεων, κ.λπ. που αφορούν έργα άμυνας», 50Β: «Είσοδος, κ.λπ. σε απαγορευμένη περιοχή», 50Γ: «Κατασκοπεία», 50Δ: «Εξύβριση στρατού». Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει αν η αποκάλυψη παρατυπιών που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, πολλές από τις οποίες διαπιστώνει και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας «κλονίζουν τη δημόσια τάξη», ώστε να απειλούνται λειτουργοί των μέσων με απώτερο σκοπό τη φίμωση τους.

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση Με βάση τη νομοθεσία που είχε ψηφιστεί το 2013 θα έπρεπε να συγκαλείται Γενική Συνέλευση των λειτουργών γραφείων κηδειών κάθε χρόνο, εντός Ιανουαρίου. Η Γενική Συνέλευση δεν είχε συγκληθεί μέχρι πρότινος με αποτέλεσμα να μην διοριστεί ούτε και Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το ΥΠΕΣ συγκάλεσε συνέλευση μετά από τέσσερα χρόνια (16/2/2017). Το Συμβούλιο Εγγραφής συνεδρίασε στις 19 Ιανουαρίου 2017 χωρίς να έχει διορίσει λειτουργό ταρίχευσης κι ενώ θα έπρεπε να ήταν πενταμελές σώμα, συνεδρίαζε ως τετραμελές. Η Επιτροπή Εσωτερικών είχε σωρεία ερωτημάτων και συστάσεων επ’ αυτού. Για το εν λόγω Συμβούλιο ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωνε στην έκθεσή του (2016) ότι τα πρακτικά δεν επικυρώνονταν, δεν μονογράφονταν όλες οι σελίδες, ούτε υπογράφονταν από τον πρόεδρο.

Συνεπώς δεν υπάρχει επαρκής στοιχειοθέτηση ότι έγινε έλεγχος, κατά πόσο αυτά έχουν καταγραφεί ορθά.

Δημήτρης Στρατής

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy