Να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο της γλώσσας

Ο Σύλλογος Διγλωσσίας Κύπρου στοχεύει να φέρει τις δύο κοινότητες ακόμη πιο κοντά

Έλα στο Google News

Σάρκα και οστά πήρε η ιδέα της Dr Düriye Gökçebağ, ακαδημαϊκού στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη δημιουργία ενός Συλλόγου Διγλωσσίας στη χώρα μας. Άλλωστε στόχος είναι η διάδοση της διγλωσσίας αφού όπως εκτιμά η ίδια η γλώσσα είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά. Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ 2009-11 έχει λάβει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκμάθηση της τουρκικήςελληνικής γλώσσας και των ξένων γλωσσών μέσω κινητής τηλεφωνίας «Moblang» ως ερευνήτρια.

Η ιδέα λοιπόν της Duriye έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών και από τις δύο κοινότητες έχει μετουσιωθεί σε πράξη. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου υπάρχουν 11 Ελληνοκύπριοι και 11 Τουρκοκύπριοι, τουρκολόγοι, καθηγητές ελληνικής γλώσσας, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί γλωσσολόγοι που ασχολούνται και με τις δύο γλώσσες. Ο Σύλλογος Διγλωσσίας Κύπρου έχει σκοπό ακριβώς τη διάδοση της διγλωσσίας στην Κύπρο και αποσκοπεί στη δημιουργία σωστών υποδομών για την εκμάθηση των δύο επίσημων γλωσσών, της Ελληνικής και της Τουρκικής, και από τις δύο κοινότητες.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν προσπάθειες για δημιουργία μιας πολιτικής της διδασκαλίας της Ελληνικής και της Τουρκικής. Εκτός από τη διγλωσσία και θέματα διδακτικής της Ελληνικής και της Τουρκικής ως δεύτερης και ξένης γλώσσας, θα δοθεί επίσης έμφαση σε άλλα σημαντικά θέματα όπως θέματα μετάφρασης από την Τουρκική στην Ελληνική και αντίστροφα, καθώς και σε ζητήματα ορολογίας.

Ένας από τους θεμελιώδεις σκοπούς του Συλλόγου Διγλωσσίας Κύπρου είναι επίσης να γίνει προσπάθεια ούτως ώστε να εκλείψει το «εμπόδιο της γλώσσας» που αποτελεί πρόβλημα για την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ούτως ώστε να συμβάλει στη συμφιλίωση και την ειρήνη στην Κύπρο. Ήδη ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του εκδήλωση με θέμα «Η διγλωσσία και καθημερινότητα στη Κύπρο». Ανάμεσα στα άτομα που μίλησαν για την εμπειρία τους ήταν η Ayşe Enver Kavaz (ξεναγός), o Doğukan Muezzinler (διεθνείς σχέσεις), η Ραλλή Παπαγεωργίου (δημοσιογράφος), Nuri Sılay (βιομηχανική μηχανική) και ο Σωτήρης Κυριάκου (δικηγόρος).

Στη συζήτηση σημειώθηκε η δυναμική της διγλωσσίας στην Κύπρο σε επαγγελματικό επίπεδο και πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητα στο νησί. Τονίστηκε ιδιαίτερα η εκμάθηση και χρησιμότητα και των δύο επισήμων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα που είναι η Ελληνική και η Τουρκική.

Όπως τόνισαν οι προσκεκλημένοι, οι πολίτες της Κύπρου έχουν συνταγματικό δικαίωμα να επιλέγουν οποιαδήποτε από τις δύο γλώσσες για σκοπούς δημόσιας υπηρεσίας. Επόμενη εκδήλωση την Παρασκευή 14 Ιουνίου με θέμα Λογοτεχνία και Μετάφραση, όπου θα συζητηθεί η σχέση μεταξύ λογοτεχνίας και μετάφρασης και ο ρόλος της μετάφρασης στο να αφομοιωθούν λογοτεχνικά έργα από κοινότητες που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Όπως επισημαίνει από πλευράς του Συλλόγου, σε χώρες όπου υπάρχουν προβλήματα μεταξύ δύο κοινοτήτων όπως η Κύπρος, η μετάφραση αποτελεί πολύ σημαντικό μέσο για τη συμφιλίωση και την ειρήνη μεταξύ τους και παρατηρείται μία θετική επιρροή στην πορεία συμφιλίωσης. Οι κοινότητες μέσω της λογοτεχνίας έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, να μοιραστούν και να συνειδητοποιήσουν πιο βαθιά τον πόνο και τη χαρά η μια της άλλης.

Στην εκδήλωση, οι προσκεκλημένοι ομιλητές Αγγελική Σμυρλή, Nafia Akdeniz, Gürgenç Korkmazel και ο Ανδρέας Χρυσάνθου θα μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη μετάφραση. Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπίτι της Συνεργασίας από τις 19:00-20:30.

Θερινά μαθήματα για παιδιά

Επίσης ο Σύλλογος με την υποστήριξη του Προγράμματος του Χώρου Πολιτών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη διοργάνωση για τον Ιούλιο κάθε Τρίτη δίγλωσσων μαθημάτων για παιδιά. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ελληνική και τουρκική γλώσσα μέσα από παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες. Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] gmail.com.

Ελένη Κωνσταντίνου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.