Να ζήσει η οικονομία, να πεινάσουμε εμείς…

Του Τάσου Αναστάση

 

Το ότι στην Κύπρο έχουμε κοντή μνήμη το έχουμε διαπιστώσει καιρό τώρα. Μάλιστα, πάνω σε αυτό ποντάρουν πολλοί πολιτικοί και κομματάρχες για να ξεγελάσουν ξανά το λαό προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Ας μην πάμε όμως πολύ πίσω για να θυμηθούμε κάποια πράγματα, αλλά μόλις ένα χρόνο πριν, περίπου γύρω στην άνοιξη του 2022. Τότε έκαναν παρέλαση από τα Μέσα οι βιομήχανοι και ξενοδόχοι χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα εξαιτίας του ότι δεν μπορούσαν να βρουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς άφηναν να νοηθεί ότι και καλά για την έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν φταίει κανένας άλλο από τους ίδιους τους εργάτες που λίγο πολύ δεν ήθελαν να δουλέψουν!

Βεβαίως, πολύ έντεχνα και με την ανοχή των δημοσιογράφων που τους έβλεπαν να «μαραζώνουν» για τις ελλείψεις στις επιχειρήσεις τους, αυτό που δεν ανέφεραν όλοι αυτοί είναι πως οι εργάτες δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις άθλιες συνθήκες εργασίας που τους προσέφεραν οι wannabe εργοδότες τους για να πάνε να δουλέψουν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε φάμπρικες και τους γύρισαν τις πλάτες.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και στη συζήτηση για ΑΤΑ όπου και εδώ οι εργοδότες επιχειρούν να προστατεύσουν τα κέρδη τους παίζοντας πίσω από το γνωστό παραμύθι που ακούει στο όνομα «προστασία της οικονομίας».

Και όταν αναφέρονται σε προστασία της οικονομίας, αναφέρονται στην προστασία των κερδών τους. Άλλωστε όταν η οικονομία ανθεί, τα άνθη στολίζουν τους καπιταλιστές και όχι τα γρανάζια που παράγουν το χρήμα.

Τώρα, εν μέσω πρωτοφανούς πληθωρισμού, ακρίβειας και ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι απαιτούμε ένα μικρό κομμάτι από την πίτα αυτών των κερδών, όχι για να αποταμιεύσουμε, αλλά να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στο κόστος ζωής που εκτοξεύτηκε τον τελευταίο χρόνο.

Οι καπιταλιστές, εντούτοις, κρύφτηκαν ξανά πίσω από τη «βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους» προκειμένου να μη δώσουν ούτε σεντ περισσότερο από τα κέρδη τους. Οι εργάτες και εργαζόμενοι ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω, χαρακτηριστικό της ακρίβειας που μαστίζει το λαό και προχωρούν σε προειδοποιητική τρίωρη πανεργατική απεργία την ερχόμενη Τρίτη ως πρώτη αντίδραση στην αδιάλλακτη στάση των εργοδοτών. Οι οποίοι φυσικά απάντησαν πως… ναι καλά το μαντέψατε, ότι θα πλήξουμε την οικονομία με την απεργία! Θέση με την οποία βεβαίως-βεβαίως συμφώνησε ποντιοπιλατικά και ο απερχόμενος ΠτΔ.

Γνωστό το αφήγημα που σκοπό έχει να διαιωνίσει το φόβο και την ανασφάλεια προκειμένου να καθίσουμε στον καναπέ της βόλεψης για ακόμα μια φορά, αφήνοντάς τους να αλωνίζουν στις πλάτες του λαού. Μόνο που αυτή τη φορά απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.