Να ζητήσετε εξηγήσεις για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας

Του
Τάσου Περδίου

 

Την περασμένη Τρίτη ο νέος Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Λάρνακα. Στο περιθώριο, ρωτήθηκε για την κόντρα των χρηστών της μαρίνας με τη διαχειρίστρια εταιρεία με φόντο τις νέες αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού και η απάντησή του ήταν ενδιαφέρουσα: «Ένα από τα πράγματα που θα κοιτάξουμε να εντοπίσουμε και να αξιολογήσουμε είναι κατά πόσο αυτές οι αυξήσεις είναι αυτές που προβλέπονται στη συμφωνία, εάν έπρεπε να συνοδεύονται με άλλες αναβαθμίσεις του χώρου ή όχι και αναλόγως θα διαβουλευτούμε με τους ενδιαφερόμενους». Με λίγα λόγια, μπορεί και να έχουν δίκιο οι χρήστες όταν φωνάζουν ότι μέχρι στιγμής η διαχειρίστρια εταιρεία έχει επιβάλει μόνο αυξήσεις στις χρεώσεις, χωρίς να προσφέρει ανάλογες αναβαθμίσεις στις υπηρεσίες και στις υποδομές. Επειδή, δε, γνωρίζουμε ότι ο νέος υπουργός κατ’ ιδίαν συμφωνεί με την ανησυχία που εκφράζουμε όσοι ασχολούμαστε με το θέμα, ας μην περιοριστεί στις διαβουλεύσεις όταν συναντηθεί με την Κίτιον, αλλά ας ζητήσει εξηγήσεις.

Οι ιθύνοντες της μαρίνας απάντησαν ότι από τον Απρίλιο που πήραν τη διαχείριση, επένδυσαν 1,2 εκατομμύριο ευρώ. Πού ακριβώς τα επενδύσατε αυτά τα λεφτά; Επειδή το μόνο που είδαμε εμείς μέχρι στιγμής είναι κάποιες μικρές αλλαγές που δεν μπορεί να κόστισαν πάνω από μερικές χιλιάδες ευρώ. Αν κάνουμε λάθος, δείξτε μας τις επενδύσεις και να απολογηθούμε. Η αναπαλαίωση της αποβάθρας, που είναι το πρώτο έργο χρονικά, πού βρίσκεται και γιατί καθυστερεί; Τι σημαίνει ακριβώς η δήλωση του κ. Αλεξάνδρου ότι προσπαθούν να φέρουν έργα επόμενων φάσεων στην πρώτη φάση; Αν έχετε όντως επενδύσει 1 εκατομμύριο ήδη, από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα χίλια εκατόν ενενήντα εννέα εκατομμύρια που θα επενδύσετε; Εσείς τάξατε επένδυση 1200 εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς την περιμένουμε.

Την περασμένη εβδομάδα η Κίτιον πανηγυρικά ανακοίνωσε την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λάρνακας με τον Πειραιά. Στη διάσκεψη Τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας ρωτήθηκε πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες και αν θα γίνουν αναβαθμίσεις. Η απάντησή του ήταν ότι θα γίνουν έργα στην είσοδο και εντός του λιμανιού χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Να μας συμπαθάτε, αλλά μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε προσέξει να προετοιμάζεται έστω το έδαφος για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Ανησυχούν οι επιχειρηματίες, ανησυχούν τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, φωνάζουν οι χρήστες της μαρίνας με συνθήματα όπως «Ποιος θα πληρώσει την επένδυσή τους;»

Καλά κάνετε και συμφωνείτε με τις ανησυχίες μας, κύριε Βαφεάδη. Τώρα όμως είναι η ώρα να ζητήσετε εξηγήσεις…

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.