Ναι σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά χωρίς προκλήσεις

Διάγγελμα Μητσοτάκη με προειδοποίηση για «ατύχημα», δύο 24ωρα πριν το ΣΕΥ

 

Στο πλαίσιο της νομιμότητας η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία. Πλην όμως τα περί «ετοιμότητας της Τουρκίας για διάλογο» έχουν «προσχηματικό χαρακτήρα», διαμήνυσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δύο 24ωρα πριν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που συγκάλεσε για αύριο το απόγευμα στις 4:00 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΕΠΠΑ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη θεωρείται περαιτέρω άσκηση πίεσης προς την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα (και το ΝΑΤΟ) για τερματισμό των προκλήσεων από την Τουρκία στην περιοχή δυτικά του 28ου Μεσημβρινού, όπου οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου. Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι η αντίδραση της Τουρκίας κατά της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ δείχνει ότι η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα, παραμένοντας προσκολλημένη σε άλλες εποχές. Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, αποτελεί παραδοχή, εκ μέρους της Τουρκίας, της ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεών της. Η Ελλάδα, είπε, συνεχίζει να βρίσκεται σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Προειδοποίησε όλους ότι «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, με τη συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων, παραμένει στην περιοχή, αγνοώντας το κάλεσμα της ελληνικής πλευράς να αποχωρήσει γιατί βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ανακοίνωση Μπορέλ σημειώνεται πως έπειτα από αίτημα κάποιων κρατών-μελών, πέραν της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία. Οι ΥΠΕΞ καλούνται να ετοιμαστούν για μια τηλεδιάσκεψη με αυτά τα δυο θέματα -Τουρκία και Λευκορωσία- στην ατζέντα, καθώς επίσης, πολύ πιθανόν, και με ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο και τη Βενεζουέλα.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα ζήτησε προχθές ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Την ανάγκη άμεσης συζήτησης των πρόσφατων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ έθεσε και ο Κύπριος ΥΠΕΞ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπορέλ στις 10 Αυγούστου.

Συνάντηση Δένδια – Πομπέο

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί αύριο, επίσης, στη Βιέννη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν εκ νέου χθες οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας, ενόψει του έκτακτου ΣΕΥ. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης χθες συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Ισραήλ όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Η ισραηλινή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή Πρεσβεία στην Ελλάδα, αναφέρει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Νίκη Κουλέρμου