Νάκμπα: 72 χρόνια μετά παραμένει η απαίτηση για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής

Η 15η Μαΐου είναι μέρα θύμησης για τους Παλαιστινίους, όπου και αν ζουν, για τη «Νάκμπα» –τη μέρα της Καταστροφής, όταν πριν 72 χρόνια γύρω στους 750.000 Παλαιστινίους εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τη γη τους, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο.

«Σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, σε χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και στην Κύπρο. Πολλοί από αυτούς προσφυγοποιήθηκαν για δεύτερη και τρίτη φορά», τονίζει το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει πως το Ισραήλ συνεχίζει μεθοδικά όλα αυτά τα χρόνια τα επεκτατικά του σχέδια κατά της Παλαιστίνης.

«Υπό την κάλυψη της έλλειψης πληροφόρησης λόγω της επικέντρωσης των ΜΜΕ στην πανδημία COVID-19, ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές και επιχειρήσεις σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, συνεχίζει τις συλλήψεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και την επέκταση των παράνομων εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», τονίζει το Κόμμα.

Το ΑΚΕΛ απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον τερματισμό των εποικισμών. Το ΑΚΕΛ επαναβεβαιώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τερματισμό της κατοχής και για αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Ως Κύπριοι γνωρίζουμε τον πόνο της προσφυγιάς, για αυτό και στηρίζουμε το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στη γη τους», καταλήγει το ΑΚΕΛ.

Σχηματισμός κυβέρνησης

Στο μεταξύ την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν, πως σχημάτισε κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό από την προεδρία του Ισραήλ. Η ορκωμοσία της 35ης κυβέρνησης του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Πέμπτης.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι χθες είχε προκαλέσει την πιο παρατεταμένη πολιτική κρίση στην ιστορία της χώρας, η οποία οδήγησε σε τρεις διαδοχικές εκλογές, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς και τον Μάρτιο του 2020.

Τελικά ο Νετανιάχου κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον βασικό του αντίπαλο, ηγέτη του Κόμματος «Μπλε και Λευκό», Μπένι Γκαντζ. Η κίνηση του Γκαντζ να προτιμήσει σχηματισμό κυβέρνησης με τον Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς, διέλυσε το κόμμα του.

Ένα βήμα πριν την προσάρτηση

Παράλληλα την Τετάρτη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ, τόσο τον Νετανιάχου όσο και τον Γκαντζ, ανάμεσα σε άλλους. Η ατζέντα των συναντήσεων του Πομπέο είχε ως επίκεντρο την επικείμενη προσάρτηση του 30% της κατεχόμενης παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης.

Νωρίτερα ο Πομπέο, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Israel Hayom», ανέφερε πως η προσάρτηση είναι «απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή περιλαμβάνεται στα πλαίσια της λεγόμενης «Συμφωνίας του Αιώνα», ενός σχεδίου που ετοίμασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το οποίο διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή.

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις στενότερες σχέσεις Ισραήλ και Κίνας (καθώς τη διαχείριση του μεγάλου λιμανιού της Χάιφα έχει αναλάβει κινέζικη εταιρεία), εξέφρασε την «κατανόηση» της Ουάσινγκτον για τις «ευκαιρίες που προσφέρει» η συνεργασία αυτή, προειδοποιώντας όμως ότι «συνοδεύεται από ρίσκα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy