Ναμί στον Άστρα: Αυξημένος ο κίνδυνος προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Ανησυχία του τέως διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς για το μέλλον της Κύπρου - Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι καθώς υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δεν βρισκόμαστε σε καλή θέση σε ό,τι αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Οζτίλ Ναμί τονίζοντας ότι η παρατεταμένη περίοδος στασιμότητας ευνοεί την αύξηση της έντασης και αυτό είναι ένα ρίσκο τόσο στο νησί όσο και γύρω από το νησί.

Επισήμανε ότι ο κίνδυνος προσάρτησης και ο κίνδυνος αύξησης της επιρροής της Τουρκίας, θα γίνει ακόμα πιο μεγάλος και ότι ενόσω το κυπριακό παραμένει άλυτο, η εξάρτηση των Τ/κ από την Τουρκία είναι τεράστια. Είπε πως πιστεύει πως, αυτή που βιώνουμε τώρα είναι η χειρότερη κατάσταση καθώς το στάτους κβο δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς.

Ο κύριος Ναμί δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία Γκουτέρες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κυπριακό, επισημαίνοντας ότι κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται για παρατεταμένη περίοδο, είναι δύσκολο αυτές να επαναρχίσουν.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο απαισιόδοξοι καθώς υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Στα θετικά, εξήγησε, καταγράφονται οι συγκλίσεις και όσα επιτεύχθηκαν μέχρι το Κραν Μοντάνα, που είναι εξαιρετικά σημαντικά. Επεξήγησε ότι στα Κραν Μοντάνα οι πλευρές κατάφεραν να πετύχουν σχεδόν πλήρεις συγκλίσεις σε θέματα όπως είναι το περιουσιακό, το εδαφικό. «Είχαμε το πλαίσιο και εκείνο που έλειπε ήταν η πολιτική βούληση, σύμφωνα και με τον ΓΓ των ΗΕ», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς, τόνισε ότι οι συγκλίσεις και οι συμφωνίες δεν πετάγονται ποτέ στα σκουπίδια.

Στα αρνητικά σημεία ανέφερε τις «εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών». Η τουρκική πλευρά, είπε, απαιτεί λύση δύο κρατών ενώ η Ε/κ επιμένει στην ομοσπονδία και δεν συζητεί τίποτε άλλο εκτός από αυτό.

Ο κύριος Ναμί σημείωσε χαρακτηριστικά ότι « η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο του ΓΓ των ΗΕ. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Αν γίνει αυτό με την υποστήριξη του ΓΓ των ΗΕ πιστεύω, είπε, ότι θα βρεθεί μια μέση λύση για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά θα «πρέπει να αποφασίσουμε: Θα ενωθούμε ή πάμε για βελούδινο διαζύγιο».
Ερωτηθείς πώς μπορεί να επαναρχίσει μια διαδικασία για λύση στη βάση της ΔΔΟ όταν η Τουρκία επιμένει σε λύση δύο κρατών, ανέφερε ότι η Τουρκία στήριζε μέχρι το Γκραν Μοντανά μια ομοσπονδιακή λύση στο νησί. Ωστόσο, είπε, μετά την αποχώρηση του κ. Αναστασιάδη από τις διαπραγματεύσεις το Κραν Μοντάνα προκάλεσε μια μεγάλη απογοήτευση, η Τουρκία θεώρησε ότι η Ε/κ ηγεσία δεν θα αποδεχτεί μια δίκαιη λύση και έτσι τέθηκε το θέμα των δύο κρατών.

Ο κύριος Ναμί εξέφρασε την άποψη ότι εάν η Ε/κ πλευρά και τα ΗΕ κάνουν μια νέα αξιόπιστη προσπάθεια που θα ενθαρρύνει την τουρκική πλευρά ότι δεν θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια, η τουρκική πλευρά θα προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλά αν πείτε στους Τ/κ και την Τουρκία να επιστρέψουν σε μια διαδικασία χωρίς χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης, δεν θα έχουν όρεξη να το κάνουν, είπε χαρακτηριστικά.

Συναισθηματικές στιγμές με τον Μαυρογιάννη

Καλή χαρακτήρισε τη σχέση που είχε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Οζτίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι αισθάνθηκαν απογοήτευση μετά το ναυάγιο στο Γκράν Μοντανά.

«Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν απογοητευμένος όπως κι εγώ. Είχαμε και κάποιες συναισθηματικές στιγμές μεταξύ μας όταν κατέρρευσε η προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι εργάστηκαν μαζί πάρα πολύ σκληρά ώστε να πετύχουν όλες αυτές τις συγκλίσεις στο Κραν Μοντάνα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν κατάφερναν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ήταν ευτυχισμένος. Συνεπώς, σημείωσε, «όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες υπήρχε μια τεράστια απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του, αλλά δεν υπήρχε κάτι που μπορούσε να κάνει».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.