ΝΑΤΟ: «Φορτώνουν» την ανατολική πτέρυγα με… 40.000 στρατιώτες – Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο

Την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες και της Ουκρανίας με «αμυντικά και αντιπυραυλικά συστήματα» ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.  

«Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε», είπε.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για ενίσχυση της Ουκρανίας είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.


«Η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης, και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών», υποστήριξε.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιβάλλει «άνευ προηγουμένου κόστος» στη Ρωσία και θα ενισχύσει τη συμμαχική αποτροπή, ανέφερε.

«Ενεργοποιήσαμε τα «αμυντικά σχέδια» του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και αναπτύσσουμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε, μετά τις συνομιλίες των ηγετών στις Βρυξέλλες.


Εγκρίθηκαν τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίες προστίθενται σε τέσσερις άλλες ομάδες στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στρατιωτική ή οικονομική στη Ρωσία, και να ασκήσει την επιρροή της για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του βίαιου πολέμου κατά της Ουκρανίας, και όχι να στηρίζει τη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά» διεμήνυσε.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.


Όπως είπε ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας».

Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα μαχητικά, και στη θάλασσα θα υπάρχουν, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε μόνιμη βάση.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.