Νάβα: Στηρίζει ΔΔΟ, στόχος της στήριξης της τ/κ κοινότητας η επίτευξη συνολικής λύσης

Η επιμονή για λύση δύο κρατών είναι ενάντια στις αποφάσεις και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, δήλωσε ο Μάριο Νάβα λέγοντας πως στόχος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της ΕΕ ρπος την τ/κ κοινότητα, είναι η επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο. Αναφέρθηκε και στο δικοινοτικό πάρκο ηλιακής ενέργειας που μεελετάται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρις και τον αρθρογράφο Χασάν Χάστουρερ, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το πρόγραμμα βοηθείας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα χρηματοδοτεί τη δικοινοτική συνεργασία με στόχο να φέρει κοντά Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και να αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Είναι ωστόσο πολύ ξεκάθαρο ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αποφασιστικά βήματα. Πρέπει να κάνουν βήματα ο ένας προς τον άλλο».

Κληθείς να πει την εντύπωση που έχει αποκομίσει για τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Νάβα είπε ότι συναντήθηκε με πολλά άτομα και επιχειρηματίες και όλοι τους προσπαθούν με διαφορετικά μέσα και μεθόδους να ζουν ρεαλιστικά, να σταθούν στα πόδια τους και να πλησιάσουν τα πρότυπα της ΕΕ. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουν αυτό, πρόσθεσε, είναι μια περιεκτική λύση στο νησί, η οποία θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους, καθώς θα απολαμβάνουν το καθεστώς πλήρους μέλους της ΕΕ, θα εξασφαλίσουν σημαντική οικονομική χρηματοδότηση και θα συμβάλει στη μείωση των διαφορών τους με τις άλλες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση αν επηρεάζει την κατανομή πόρων για την τουρκοκυπριακή κοινότητα η ποσόστωση 70% Ελληνοκύπριοι και 30% Τουρκοκύπριοι που προνοεί το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μάριο Νάβα απάντησε ότι τα προγράμματα της ΕΕ με την παρούσα τους μορφή δεν παρέχουν στήριξη σε μέρη στα οποία το κεκτημένο της ΕΕ, δηλαδή οι νόμοι της και οι βασικές της αποφάσεις βρίσκονται σε αναστολή και δεν εφαρμόζονται. Σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο βρίσκεται σε αναστολή εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την οποία όμως, πρόσθεσε, υπάρχει ένα πρόγραμμα βοηθείας συνολικού ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ για την επταετία 2021-27.

Σχολίασε επίσης και την άποψη ότι οι Ελληνοκύπριοι παρεμποδίζουν την βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα και έχει αποφασιστεί ο προϋπολογισμός της επταετίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 34,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 656 εκατομμύρια ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, κάτι το οποίο επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που παρατηρούνται στις υποδομές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχόμενων περιοχών, ειδικά στο θέμα του ηλεκτρισμού, ο κ. Νάβα είπε ότι η Κύπρος έχει μεγάλο δυναμικό, αρκεί να στρέψει τα βλέμματα προς τον ουρανό.

Δικοινοτικό πάρκο φωτοβολταϊκών

—————–

Μια δικοινοτική συνεργασία, ανέφερε, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μεγάλες δυνατότητες, καθώς και οι δύο κοινότητες βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιτίθεται με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050. Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα, θα έπρεπε να περάσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επεξεργάζονται την ιδέα για εγκατάσταση δικοινοτικού φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην πράσινη γραμμή, με δυνατότητα 30-50 MW.

Ο κ. Νάβα είπε ότι η ιδέα αυτή και κάποιες άλλες λύσεις έχουν παρουσιαστεί στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν κάποια εμπόδια που τίθενται θα καταφέρουν να επιτύχουν.

Αναφερόμενος στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για το απευθείας εμπόριο και το γεγονός ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για ψώνια και ανεφοδιασμό οχημάτων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ειδικά για το θέμα των καυσίμων δεν προνοείται κάποιος μηχανισμός ελέγχου από τον ίδιο τον κανονισμό, επομένως δεν υπάρχει κάποια πρόνοια που να εμποδίζει όσους περνούν για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους. Χαρακτήρισε θετική την αύξηση του εμπορίου μέσω της Πράσινη Γραμμής, καθώς αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διακίνηση κεφαλαίου, περισσότερες διελεύσεις ανθρώπων, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη και καταργεί τις προκαταλήψεις.

Λύση ΔΔΟ

———–

Ερωτηθείς αν οι απόψεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και οι επιρροές της Τουρκίας στη «βόρεια Κύπρο» επηρεάζουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νάβα απάντησε ότι η επιμονή για λύση δύο κρατών είναι ενάντια στις αποφάσεις και τις παραμέτρους του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε την άποψη ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, γεγονός το οποίο αναφέρουν και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, όπως είπε.

«Η οικονομική βοήθεια συνεχίζεται όπως προηγουμένως. Όμως υπάρχει ένα θέμα που είναι ξεκάθαρο. Και αυτό είναι πως ο στόχος του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που παρέχει η ΕΕ, είναι η επίτευξη συνολικής λύσης στην Κύπρο», σημείωσε ο Μάριο Νάβα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy