Ναυτική δύναμη της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο εισηγείται ο ΥΠΑΜ

Χειροπιαστά αποτελέσματα αλληλεγγύης αναμένουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borell επισκέπτονται το χωριό Κάτω Δρυς.


Την εισήγηση για να χαρακτηριστεί η Αν. Μεσόγειος σε περιοχή ενδιαφέροντος και την ανάγκη μόνιμης παρουσίας ναυτικής δύναμης χωρών της ΕΕ κατέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης του κ. Μπορέλ για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι δύο άνδρες, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ και υπηρεσιακούς παράγοντες, επιθεώρησαν με ελικόπτερο την περιοχή και πέταξαν πάνω από το Γιαβούζ, που ως γνωστό διενεργεί γεώτρηση στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 6.

Ο κ. Αγγελίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο ΕΕ και τον ενημέρωσε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροναυτικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς επίσης και για τις διμερείς αμυντικές συνεργασίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, εστιάζοντας στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αγγελίδης ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τις απειλές που αυτή επιφέρει, τόσο στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αγγελίδης προώθησε και την εισήγησή του.

Θετικές χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ τις δηλώσεις αλληλεγγύης προς την Κύπρο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς πρακτικά θα εκφραστεί αυτή η αλληλεγγύη απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, δεδομένης και της πληθώρας τοποθετήσεων και δηλώσεων από πλευράς ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προσδοκίες της για χειροπιαστά αποτελέσματα από αυτή την επίσκεψη, αλλά προπαντός από τον ευρύτερο ευρωτουρκικό διάλογο που φαίνεται να ανοίγει.

Στόχος και προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, κάτι που θα αφαιρέσει από την Τουρκία τα όποια προσχήματα για να μην μπαίνει στο διάλογο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζεται στη δήλωση.

Η  αν. πρόεδρος του ΔΗΚΟ συμφωνεί με τη δήλωση Μπορέλ περί οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και καλεί την κυβέρνηση, έστω με καθυστέρηση, να στοχεύσει σ’ αυτό με διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα, όπως αναφέρει.

Νίκη Κουλέρμου