Νέα αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Προς νέα αναβολή οδεύει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο συνδέθηκε από την Κυβέρνηση με την προοπτική της μείωσης των τιμών.

Ο Σταύρος Σταυρινός, εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) αποκάλυψε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι, θα απαιτηθεί και τρίτη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται ότι μετά την αποτυχία της πρώτης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) προχώρησε στη δεύτερη δοκιμαστική περίοδο. Ωστόσο φαίνεται ότι και αυτή οδεύει προς αποτυχία, αφού όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΣΜΚ θα χρειαστεί και τρίτη δοκιμαστική περίοδος.

Εν τω μεταξύ αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα το οποία υπάρχει για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Αντίθετα ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΣΜΚ αποκάλυψε επίσης τα ακόλουθα:

  • Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η «υπό προϋποθέσεις παραλαβή» του συστήματος διαχείρισης της αγοράς. Στη συνέχεια – και στη βάση του συμβολαίου που έχει υπογραφτεί – θα δοθεί περίοδος 12 μηνών στον προμηθευτή του συστήματος, προκειμένου να διορθώσει προβλήματα.
  • Χωρίς αναβάθμιση του δικτύου, δεν μπορούν να προστεθούν νέες ΑΠΕ.
  • Δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι διαδικασίες για τη μεταφορά του προσωπικού της ΑΗΚ που υπάγεται και υπηρετεί στον ΔΣΜΚ, ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία του Διαχειριστή. Όπως αναφέρθηκε παρά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ακόμη δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι κανονισμοί για το προσωπικό. Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας.
  • «Ο ΔΣΜΚ είναι σοβαρά υποστελεχωμένος», όπως ανέφερε ο Στ. Σταυριανός. Ανέφερε επίσης ότι «ενδεικτικά το Τμήμα Αγοράς του ΔΣΜΚ, που είναι αυτό το οποίο καλείται να ολοκληρώσει το έργο εγκατάστασης των αναγκαίων Συστημάτων Διαχείρισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού και ακολούθως να τη λειτουργήσει, παραμένει υποστελεχωμένο κατά 60% […] και είναι εντελώς ακέφαλο, αφού η θέση του Διευθυντή Αγοράς Ηλεκτρισμού ουδέποτε πληρώθηκε και άλλες μεσοδιευθυντικές θέσεις παραμένουν κενές». «Μόλις πρόσφατα έχει εξασφαλιστεί εξαίρεση από την απαγόρευση  πλήρωσης κενών θέσεων» όσον αφορά τις δύο διευθυντικές θέσεις που καθορίζονται στον νόμο (Διευθυντής Λειτουργίας Αγοράς ΔΣΜΚ και Διευθυντής Λειτουργίας Συστήματος ΔΣΜΚ», είπε.
  • Όπως αναφέρθηκε με βάση τη νομοθεσία πρέπει να στεγαστεί σε υποστατικά τα οποία είναι φυσικά διαχωρισμένα από τις εγκαταστάσεις οποιουδήποτε προσώπου ασκεί δραστηριότητες παραγωγής ή και προμήθειας ηλεκτρισμού. Ο ΔΣΜΚ «έχει αιτηθεί την παραχώρηση κρατικής γης […] αλλά έχει λάβει πρόσφατα αρνητική απάντηση»

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.