Προς νέα αναβολή οδεύει το νομοσχέδιο για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, η οποία συστάθηκε με σκοπό να αναλάβει την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να αναβληθεί, αφού υπάρχει αίτημα προς αυτή την κατεύθυνση από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση των τροπολογιών που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Υπέρ της αναβολής αναμένεται να ταχθούν τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.

Εν τω μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε, το ΔΗΚΟ ετοιμάζει νέες τροπολογίες σε συνεννόηση με την Υπουργό Εργασίας.

Σημειώνεται ότι το υπό αναφορά νομοσχέδιο πέρασε ήδη από χίλια μύρια κύματα, αφού κατατέθηκε από το 2017 και συζητήθηκε σε περισσότερες από έξι συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας. Μάλιστα, στην πορεία τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση μετά από απαίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων, παρά τις έντονες αντιδράσεις των συντεχνιών. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη-ΕΛΑΜ έκοψαν το κονδύλι το οποίο αφορά τα λειτουργικά έξοδα της Υπηρεσίας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τόνισαν επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο είναι καθοριστικής σημασίας για τους εργαζόμενους, ενώ τάχθηκαν ενάντια στις τροπολογίες του Ν. Παπαδόπουλου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου