Νέα αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φόβοι για αύξηση τιμών

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν τον Ιούλιο του 2014 αλλά οκτώ χρόνια μετά ακόμη πελαγοδρομούν

 

Το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο διασυνδέθηκε από την κυβέρνηση με την προοπτική για μείωση των τιμών, οδεύει ξανά προς αναβολή, αφού, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο έργο αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ορόσημο το οποίο τέθηκε για τον Οκτώβριο του 2022. Το χειρότερο όμως είναι ότι κανένας δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών, όπως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι οι τιμές θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Σημειώνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προνοούσε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Παρά ταύτα, οκτώ χρόνια μετά οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο έργο συνεχίζουν να πελαγοδρομούν, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το έργο, αλλά και κατά πόσο αυτό θα είναι επωφελές για τους καταναλωτές.

Στη συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου, αναφέρθηκε ότι η καθυστέρηση η οποία υπήρξε στην κατάθεση των νομοσχεδίων που θα οδηγούσαν στην ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ανεξαρτητοποίησης και στελέχωσης του ΔΣΜΚ.

ΑΚΕΛ: Προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού

Το ΑΚΕΛ, διά του Κώστα Κώστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη συνεδρία ο ΔΣΜΚ εισηγήθηκε τη μετάθεση της εμπορικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο παγκόσμιο ενεργειακό πεδίο, καθώς και την ανάγκη για να αποκτηθεί εμπειρία από τον λειτουργό αγοράς και να δοθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανεξαρτητοποίησης του διαχειριστή.

Ο Κ. Κώστα υπέδειξε ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα γίνει με την ΑΗΚ ενδυναμωμένη ως δημόσιος οργανισμός και προς όφελος των πολιτών με τη μείωση και όχι την περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ρυθμίσεις για να αποτραπεί εκτόξευση των τιμών

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία ο ΔΣΜΚ είπε ότι θα μπορέσουν να γίνουν και τυχόν αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να αποτραπεί πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του ηλεκτρισμού κατά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.