Η κάθε άλλο παρά θετική στάση που τηρεί η Αρχή Λιμένων στα αιτήματα που αφορούν το Ταμείο Υγείας των εργαζομένων φαίνεται να μην αφήνει άλλα περιθώρια ανοχής εκ μέρους των εργαζομένων και των συντεχνιών τους, εκτός από την εφαρμογή δυναμικών μέτρων αντίδρασης.

Η στάση αυτή της εργοδοτικής πλευράς οδήγησε χθες τους εργαζόμενους στην Αρχή Λιμένων στην πραγματοποίηση της δίωρης στάσης εργασίας, την οποία είχαν εξαγγείλει πριν από δέκα μέρες. Παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.

Με ανακοίνωσή τους οι συντεχνίες των εργαζομένων, και απευθυνόμενες προς την εργοδοτική πλευρά, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς η καθόλου βοηθητική στάση που συνεχίζετε να κρατάτε ως Αρχή Λιμένων στο επίμαχο θέμα του Ταμείου Υγείας του προσωπικού σας μάς οδήγησε στην πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας, την οποία είχαμε προαναγγείλει από τις 6 Σεπτεμβρίου».

Κλιμάκωση μέτρων

Οι συντεχνίες στην ΑΛΚ επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής στάσης και με βάση τα γεγονότα και τα δεδομένα που υπήρχαν, αποφασίστηκε σε Γενικές Συνελεύσεις των απεργών όπως τα μέτρα κλιμακωθούν με πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας και σε περίπτωση που η στάση της Α.Λ.Κ. συνεχίζει να είναι η ίδια, όπως επισημαίνουν οι συντεχνίες, «θα αποφασιστούν εκ νέου οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων, μη αποκλειόμενης και της επ’ αόριστον απεργίας».

Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι επανειλημμένα έχουν ενημερώσει την εργοδοτική πλευρά ότι έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επίλυση του ζητήματος, οι οποίες «είναι και πρακτικές και εφαρμόσιμες». Οι συντεχνίες καταλήγουν με δήλωση ετοιμότητας να προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης, η οποία θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά στην εφαρμογή περαιτέρω απεργιακών ή άλλων μέτρων.

 Χρήστος Χαραλάμπους

Ακόμη και με επ’ αόριστον απεργία απειλούν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για το Ταμείο Υγείας. Χθες κατήλθαν σε δίωρη στάση εργασίας, ενώ αποφάσισαν κλιμάκωση των μέτρων τους με 24ωρη απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στην Αρχή Λιμένων, ο Χρήστος Έρδας ανέφερε ότι ζητούν από την Αρχή όπως μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ τον Ιούνιο του 2020 συνεχίσει να υφίσταται και το Ταμείο Υγείας της Αρχής, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και των συντεχνιών.