Νέα αποτυχία για κυβέρνηση Αναστασιάδη – Η Τουρκία πήρε και πάλι νέα παράταση από την Ε.Ε μέχρι τον Ιούνιο

Χρεώνεται άλλη μια αποτυχία η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Έβαλε ψηλά τον πήχη και πέρασε από κάτω για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Με μόνες εξαιρέσεις την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου δηλώνει μη ικανοποιημένος από τη δήλωση των «27» για τη θετική ατζέντα της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστώνει την Τουρκία για την αποκλιμάκωση των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντάς της περιθώριο συντήρησης της αναστολής των προκλήσεων μέχρι τον Ιούνιο που θα υπάρξει επανεξέταση.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ μένει και πάλι εκτεθειμένη αφού δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο της που ήταν η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας λόγω των προκλητικών συμπεριφορών της, ενώ την ίδια ώρα, με τη δήλωση των «27» δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή η λύση ΔΔΟ και το ξεκίνημα των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Συμβιβασμός με την Τουρκία

Τα πολιτικά κόμματα εκτιμούν ως θετικό το ότι η Ε.Ε. προκρίνει την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Τορναρίτη να δηλώνει στη «Χαραυγή» ότι η δήλωση πρέπει να κριθεί μέσα στο περιβάλλον στο οποίο λήφθηκε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού και στάλθηκαν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Άγκυρα. Επίσης, ανέφερε, είναι θετική η επαναβεβαίωση ότι η Ε.Ε. θα είναι παρούσα στην άτυπη πενταμερή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε στη «Χαραυγή» ότι η δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ουσιαστικά αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., υποδεικνύοντας ότι εκείνο που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης είναι η στρατηγική σημασία που έχει για την Ε.Ε. η ανάπτυξη συνεργασίας με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε ότι η Ε.Ε. θεωρεί σημαντικό το ότι θα γίνει η Πενταμερής και αναφέρεται ως ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση της Τουρκίας να λάβει μέρος στην Πενταμερή.

Πρόσθεσε ότι είναι θετικό ότι η Ε.Ε. υπενθυμίζει τη στήριξη προς τη συνολική λύση του Κυπριακού και ότι θα είναι παρούσα στην άτυπη διάσκεψη με το καθεστώς του παρατηρητή και ότι σε περίπτωση που θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ε.Ε. προτίθεται να διαδραματίσει ενεργό ρόλο μέσα από την υπηρεσία προσφοράς καλών υπηρεσιών.

Σημείωσε ωστόσο ότι από τη δήλωση απουσιάζει η ρητή αναφορά στη συμφωνημένη μορφή λύσης που είναι η Δ.Δ.Ο., καθώς και η αναφορά στην ανάγκη να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού διερωτήθηκε με ποια δεδομένα θα περιμένουμε άσκηση πίεσης προς την Τουρκία στην πενταμερή διάσκεψη μετά τα εύσημα που πήρε και πάλι η Τουρκία.

Καρότο αντί μαστίγιο

Οι κ.κ. Τορναρίτης, Στεφάνου και Σολωμού συμφωνούν ότι η Τουρκία πήρε παράταση μέχρι τον Ιούνιο που θα επανεξεταστεί το θέμα της, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ να υποστηρίζει ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι αποφάσεις για τη λεγόμενη θετική ατζέντα της Τουρκίας θα ληφθούν μετά την άτυπη πενταμερή και με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη, αν θέλει να πάρει όσα επιδιώκει, να επιδείξει θετικότητα στις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η στρατηγική Κληρίδη-Κρανιδιώτη, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος ως μέλος της Ε.Ε. θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, για να προωθήσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της και τη λύση του Κυπριακού.

Λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι εφάρμοσαν την πολιτική του καρότου και του μαστίγιου, σημείωσε ότι δεν έδωσαν λευκή επιταγή στην Τουρκία, ενώ απαντώντας ότι και πάλι δεν υιοθετήθηκαν κυρώσεις, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ουδέποτε υπήρξε αυτοσκοπός για την κυβέρνηση η επιβολή κυρώσεων.

Εξάλλου, πρόσθεσε, στα Συμπεράσματα υπάρχει ρήτρα η οποία προνοεί ότι θα ενεργοποιηθούν ξανά οι κυρώσεις αν η Τουρκία παραβεί ορισμένους όρους και δεν θα ξεκινήσει τίποτε σε σχέση με τη θετική ατζέντα αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει αυτά που προνοούνται.

Για την πτυχή αυτή ο κ. Σολωμού υπενθύμισε τις δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδη, τον περασμένο Νοέμβριο με τις οποίες έθεταν ως προτεραιότητα τις κυρώσεις.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να έμπαινε θέμα κυρώσεων τη στιγμή που η Ε.Ε. δεν ήταν πρόθυμη να υιοθετήσει κυρώσεις, κυρίως εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας, ο κ. Σολωμού σημείωσε ότι σε αυτό απέτυχε η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση αν θα δρούσε διαφορετικά η Ε.Ε., έστω κι αν εφάρμοζε άλλη πολιτική η κυβέρνηση, δεδομένης της στάσης της Γερμανίας, ο κ. Σολωμού είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά τα τελευταία τρία χρόνια ώστε να επηρεάσουμε χώρες-μέλη και να μη συστρατευθούν με τη Γερμανία. Αυτό, πρόσθεσε, ίσως να είχε οδηγήσει και την ίδια τη Γερμανία να βάλει νερό στο κρασί της και να προσφέρει έστω και λίγο μαστίγιο αντί μόνο καρότο.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως το ότι δεν τέθηκε και πάλι θέμα κυρώσεων, αυτό επιβεβαιώνει τον προβληματισμό του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη λανθασμένη επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετεί εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της πολιτικής της την επιβολή κυρώσεων.

Δεν έπεισε η κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, επεσήμανε ότι μέσα από τη δήλωση των «27» φαίνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατανόησαν τη σημασία που έχει το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και έτσι να διαφυλαχθεί το κεκτημένο των συνομιλιών και να προφυλάξουν από τον κίνδυνο εκτροπής των συνομιλιών από τον συμφωνημένο στόχο.

Μέσα σε όλα αυτά, πρόσθεσε, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έπεισε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εργάζεται για λύση στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να μην υιοθετούνται οι θέσεις της Κύπρου.

Γι’ αυτό εκείνο που επιβάλλεται, υπέδειξε, είναι η επιτυχία της άτυπης πενταμερούς, η οποία θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Από την πλευρά του ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αναμένεται η άτυπη πενταμερής και ότι προσβλέπει πως μέσα από τις ενέργειες της Ε.Ε. και τη νέα πολιτική Μπάιντεν θα καταφέρουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Σολωμού υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε και πάλι να πείσει τα μέλη της Ε.Ε. ότι η ειρήνη και η ασφάλεια της Ένωσης περνά από την Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy