Νέα ατζέντα της Κομισιόν για τα επαγγελματικά προσόντα

Μια δέσμη 10 δράσεων με στόχο την αλλαγή του εργασιακού χάρτη στην Ευρώπη, που έχει ως στόχο την αύξηση της απασχόλησης και του μεγέθους του εργατικού δυναμικού, μέσω της καλύτερης καταγραφής, αξιοποίησης και αντίστοιχης προσόντων στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και τη διαρκή επανακατάρτιση και βελτίωση των προσόντων του εργατικού δυναμικού, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση προβλέπει “πιστοποιητικά δεξιοτήτων”, τυποποίηση των βασικών επαγγελματικών προσόντων των ενηλίκων, προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, αναθεώρηση του τυποποιημένου κοινοτικού “βιογραφικού” Europass, παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των πτυχιούχων και προώθηση της λεγόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Συγκεκριμένα οι επίτροποι αρμόδιοι Επίτροποι Marriane Thyssen και Jyrki Katainen παρουσίασαν κατάλογο που αφορά τη θέσπιση μιας “εγγύησης δεξιοτήτων”, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ενήλικες με χαμηλή ειδίκευση να αποκτήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο δεξιοτήτων ανάγνωσης, γραφής, αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων και να προχωρήσουν στην απόκτηση επαγγελματικών προσόντων της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την επανεξέταση του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, έτσι ώστε τα επαγγελματικά προσόντα να γίνουν περισσότερο κατανοητά και να αξιοποιούνται περισσότερο όλες οι διαθέσιμες δεξιότητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και ένα «συνασπισμό για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας», που συγκεντρώνει τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και των παραγωγικών κλάδων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια μεγάλη δεξαμενή ψηφιακών ταλέντων και να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα και το εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη διαθέτουν τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες”.

Επίσης το «σχέδιο στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία» θα βελτιώσει την πληροφόρηση σχετικά με τις δεξιότητες και θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, την «εργαλειοθήκη προφίλ δεξιοτήτων για υπηκόους τρίτων χωρών» που θα υποστηρίξει τον ταχύτερο εντοπισμό και αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων των ατόμων που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, των προσφύγων και άλλων μεταναστών και την αναθεώρηση του πλαισίου του Europass θα προσφέρει στους χρήστες καλύτερα και πιο εύχρηστα εργαλεία για να παρουσιάζουν τις δεξιότητές τους και να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες σε δεξιότητες και τις τάσεις μεταβολής των αναγκών αυτών, που μπορούν να τους βοηθήσουν στις επαγγελματικές και μαθησιακές επιλογές τους.

Επιπλέον αφορά την προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), έτσι ώστε να αποτελεί την επιλογή πρώτης γραμμής. Αυτό θα γίνει με τη βελτίωση των παρεχόμενων ευκαιριών στους εκπαιδευόμενους της ΕΕΚ, προκειμένου να αποκτούν εργασιακές εμπειρίες βασισμένες στη μάθηση και να δοθεί μεγαλύτερη προβολή στα ορθά εργασιακά αποτελέσματα της ΕΕΚ, την επανεξέταση της σύστασης σχετικά με τις βασικές ικανότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότερα άτομα να αποκτήσουν τη βασική δέσμη δεξιοτήτων, απαραίτητων για να εργαστούν και να ζήσουν στον 21ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των επιχειρηματικών και καινοτομικών τρόπων σκέψης και δεξιοτήτων, μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της σταδιοδρομίας των πτυχιούχων, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας και μια πρόταση περαιτέρω ανάλυσης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της “διαρροής εγκεφάλων”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ η αρμόδια επίτροπος Thyssen επεσήμανε ότι “Αυτό που κάνουμε εδώ είναι να φέρουμε τα εργαλεία, τις δυνατότητες και τα μέσα που τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Όπως είπε ήδη ο αντιπρόεδρος Katainen υπάρχουν τεράστιες διαφορές, αν συγκρίνουμε τα κράτη μέλη και κοιτάξουμε τις βασικές δεξιότητες. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Βλέπουμε καλές πρακτικές σε ένα κράτος μέλος και για παράδειγμα δεν τις βλέπουμε σε ένα άλλο κράτος μέλος. Για πρώτη φορά δίνουμε περισσότερα εργαλεία, καθοδήγηση, ανάπτυξη μέσων και επίσης την δυνατότητα στα κράτη μέλη να εργάζονται μαζί για να μάθουν από την καλύτερη εμπειρία του άλλου και ούτω καθεξής. Δεν είναι πάντα θέμα κόστους. Είναι επίσης θέμα γνώσης, να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Έχουμε μέσα διαθέσιμα για όλα τα κράτη μέλη.”

Ερωτηθείσα σχετικά με το ποια θα είναι η επίπτωση της νέας στρατηγικής της Κομισιόν, όταν θα έρθει η ώρα για την αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα (θέμα που συνδέεται με την 2η αξιολόγηση) η Επίτροπος σημείωσε ότι “Όταν ήμουν στην Ελλάδα, είχα επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους εκεί. Είχα επίσης επαφή με τον υπουργό εργασίας και με άλλους αρμόδιους ανθρώπους εκεί. Επίσης, με ανθρώπους από τη βιομηχανία και εκεί μπόρεσα και μίλησα για την ατζέντα για τις δεξιότητες και βρήκα μεγάλη υποστήριξη από τον ελληνικό λαό”.

“Γι `αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης έχουμε € 27 δισεκατομμύρια διαθέσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση, για την ένταξη των ατόμων -για τα ευάλωτα και μη ευάλωτα άτομα- και για όσους βρίσκονται στην αγορά εργασίας ήδη αλλά και για εκείνους που δεν είναι στην αγορά εργασίας ακόμα και αυτό είναι φυσικά επίσης διαθέσιμο για την Ελλάδα,” εξήγησε.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μόνιμη επαφή με όλα τα κράτη μέλη και με τους δημόσιους λειτουργούς σε όλα τα κράτη μέλη. “Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν αποκλείουμε κανένα κράτος μέλος και ότι το πρόβλημα είναι γενικό ακριβώς επειδή βλέπουμε τεράστιες διαφορές σε αυτά,” συμπλήρωσε.

“Αν κοιτάξετε τις βασικές δεξιότητες, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε ότι ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν πολύ καλές πρακτικές και κάποια όχι. Μπορούμε να δούμε ότι παντού υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, γιατί οι καιροί αλλάζουν και πρέπει πραγματικά να υιοθετήσουμε νέα μέτρα για να δώσουμε στους ανθρώπους τις δεξιότητες που χρειάζονται για να έχουν μια βασική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε όλες αυτές τις αλλαγές και θέλουμε να έχουμε τη δέσμευση και να εργαστούμε από κοινού με τα κράτη μέλη και αυτό να το βάλουμε πραγματικά στην ημερήσια διάταξη” κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy