Νέα αύξηση «φωτιά« στο ρεύμα – Αδειάζει το Υπ. Εμπορίου η Έν. Καταναλωτών για τιμές καυσίμων

Πώς μπορεί η ζήτηση μέσα σε εννέα μέρες να δικαιολογεί αύξηση 27 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης, διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι η τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά 4,7 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 6,8 σεντ. Το πετρέλαιο μειώθηκε 8 σεντ και στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,6 σεντ, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ε.Ε., είπε, μειώθηκε κατά 12,4 σεντ και στην Κύπρο έμεινε σταθερό. Επομένως, τόνισε, δεν ισχύουν αυτά που ισχυρίζεται το υπουργείο Εμπορίου.

Σε ότι αφορά το θέμα της αφαίρεση του πλαφόν από τη νομοθεσία, ο κ. Δρουσιώτης διερωτήθηκε γιατί δεν το αφαίρεσαν μέχρι τώρα από τη νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι στη νομοθεσία υπάρχει η πρόνοια για εφαρμογή πλαφόν όταν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, είπε, και διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζουν το πλαφόν και επικαλούνται τον ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε ότι αναμένονται νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και τόνισε ότι η ΑΗΚ μπορεί να προχωρήσει τώρα σε πλαφόν, υπό τη μορφή δανείου προς τους καταναλωτές. Επομένως, σημείωσε, το ποσό που θα χάσει τώρα η ΑΗΚ θα το ανακτήσει σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, όταν οι τιμές θα επανέλθουν στο κανονικό επίπεδο και θα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ποσοστό του χαμένου κέρδους στους επόμενους λογαριασμούς.

Νέα αύξηση φωτιά στο ηλεκτρικό

Νέα αύξηση της τάξης του 6,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα θα επιβληθεί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς του Μαΐου, δήλωσε στον Άστρα η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση είπε ότι η αύξηση αυτή επιβάλλεται και πάλι λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Τους τελευταίους 12 μήνες, είπε, η αύξηση ήταν της τάξης του 48%.

Υπενθύμισε ότι τα τιμολόγια του Μαΐου και Ιουνίου θα έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 9% για τους οικιακούς πελάτες ενώ για τους πελάτες που εντάσσονται στον κατάλογο των ευάλωτων ομάδων, το ποσοστό θα παραμείνει μειωμένο κατά 5% μέχρι τέλος Αυγούστου.

Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε, οφείλεται στην αγορά του καυσίμου και στους φόρους για τα θερμοκηπιακά αέρια, αφού από την 1η του χρόνου σταμάτησε η μη χρέωση και με αύξηση από τα 50 ευρώ στα 90 ευρώ τον τόνο.
Η Κύπρος, είπε, πληρώνει περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αφού δεν διαθέτει φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού

Πολλαπλές είναι οι συνέπειες από την αύξηση του πληθωρισμού και στην Κύπρο, η οποία την τελευταία φορά που βρέθηκε σε παρόμοια επίπεδα πληθωρισμού της τάξης του 8,6% ήταν το 1995, δήλωσε στον Άστρα ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μάριος Χρίστου.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση ο πληθωρισμός θα συνοδευθεί και από αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές και την επιβολή πλαφόν, ο κ. Χρίστου είπε ότι λόγω της ελεύθερης αγοράς είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, όμως στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό μπορεί να υπάρξει μια σταθερή μείωση της φορολογίας για ένα χρονικό διάστημα ή στην περίπτωση του ρεύματος να μειωθεί η τιμή και οι καταναλωτές να πληρώσουν αργότερα και σταδιακά αυτή τη μείωση.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση των μισθών μέσω της ΑΤΑ η οποία όμως θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και διερωτήθηκε αν οι επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν αυξήσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.