Νέα αύξηση της ακρίβειας στην Κύπρο προαναγγέλλει η Εurostat

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφτασε στο 9,1% τον Ιούνιο

 

Νέα αύξηση της ακρίβειας στην Κύπρο προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, εκτιμώντας ότι τον Ιούνιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφτασε στο 9,1%, σε σύγκριση με 8,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη στην Κύπρο είναι πιο υψηλός από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,6%). Επισημαίνεται επίσης ότι μόνο τον τελευταίο μήνα ο Δείκτης στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, οι κύριες συνιστώσες της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ είναι η ενέργεια, η οποία έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (41,9% τον Ιούνιο έναντι 39,1% τον Μάιο), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα (8,9% έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3% έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4% έναντι 3,5% τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία για τις συνιστώσες, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση του Δείκτη στο κάθε κράτος-μέλος.

Επισημαίνεται επίσης ότι τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στον τομέα της Ενέργειας στην Κύπρο έφτασε στο 37,6%. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα στοιχεία τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να οδηγήσουν το Δείκτη σε επίπεδα πέραν του 40%.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.