Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαψεύδοντας εκτιμήσεις ότι λόγω της ρευστής κατάστασης συνεπεία των προβλημάτων της Credit Suisse θα προχωρούσε σε αύξηση 25 μονάδων. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός».

Παράλληλα σε δελτίο Τύπου, ύστερα από τη συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, εάν απαιτηθεί, για να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Διαβεβαίωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός με ισχυρή θέση τόσο σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο όσο και τη ρευστότητα και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παραχωρήσει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης αν χρειαστεί και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Η ΕΚΤ τονίζει ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ ψηλός για μεγάλη περίοδο. «Συνεπώς το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά του επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Έτσι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 3,00%, η διευκόλυνση οριακής χρηματοδότησης στο 2,50% και το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,50%.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από το τέλος του περασμένου Ιουλίου με την σωρευτική αύξηση 350 μονάδων βάσης.

H ανακοίνωση της ΕΚΤ

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, «το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την πορεία του προς τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Κατά συνέπεια, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω.

Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση και θα αποτρέψει επίσης τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης σήμερα τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μείωση των τίτλων που διακρατεί το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με ρυθμό 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός αυτής της μείωσης θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι μερικές επανεπενδύσεις θα διενεργούνται γενικότερα σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Συγκεκριμένα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα κατανέμονται κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων μεταξύ των συστατικών προγραμμάτων του APP και, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), κατ’ αναλογία προς το μερίδιο εξόφλησης τίτλων κάθε χώρας και μεταξύ των κρατών-εκδοτών και των υπερεθνικών εκδοτών. Σε ό,τι αφορά τις αγορές εταιρικών ομολόγων που διενεργεί το Ευρωσύστημα, οι εναπομένουσες επανεπενδύσεις θα στρέφονται περισσότερο προς εκδότες που έχουν καλύτερες κλιματικές επιδόσεις.

Με την επιφύλαξη του στόχου της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, αυτή η προσέγγιση θα στηρίξει τη σταδιακή απεξάρτηση των εταιρικών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα από τον άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ

Πλέον οι αγορές περιμένουν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, όταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής.

Η ίδια πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να παραμείνει στη «σκληρή γραμμή» και να συνεχίσει τις αυξήσει και την Άνοιξη του 2023.

«Ο πληθωρισμός από κάθε άποψη, από όποια πλευρά κι αν τον δεις, είναι πολύ υψηλός» τόνισε πρόσφατα η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός επιβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» για να επαναφέρει «εγκαίρως» τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, που αποτελεί και στόχο της τράπεζας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.