Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσει σε περιπέτειες την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Σε πρόσφατή μας αναφορά, πριν από περίπου δύο μήνες, είχαμε αναφερθεί στις τότε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δηλαδή των 19 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στη ζώνη του Ευρώ, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, που είχαν σκοπό να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Επίσης, είχαμε αναφέρει ότι η απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% ήταν όντως ιστορική, αφού ήταν η πρώτη μετά από 11 χρόνια που ουσιαστικά δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της οικονομίας, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, είχαμε τη θέση ότι αυτή η κίνηση όχι μόνο δεν θα μπορούσε να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, αλλά θα ενέτεινε το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού.

Αναφέρουμε όλα τα πιο πάνω, όχι για να δικαιωθούμε, εξάλλου ήταν προφανές ότι ήταν λανθασμένες οι αποφάσεις, αλλά για να θέσουμε ξανά το θέμα της πρόθεσης της ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%, δηλαδή μια συνολική αύξηση 0,75% μέσα σε μόλις δύο μήνες. Η πράξη αυτή της ΕΚΤ είναι εντελώς εκτός κάθε οικονομικής λογικής και θα οδηγήσει εκ νέου σε περιπέτειες, τόσο την οικονομία της Ευρωζώνης, όσο και ολόκληρης της Ένωσης.

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ έχει φτάσει στο 9,80%, τρεις φορές περισσότερο από το υψηλότερο αποδεκτό 3%, όχι λόγω της αύξησης της ζήτησης, κάτι το οποίο θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες, αλλά λόγω των υψηλών τιμών της Ενέργειας και των Σιτηρών, κάτι το οποίο είχε αλυσιδωτές προεκτάσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Πληθωρισμός Τροφίμων έχει φτάσει στο εξαιρετικά υψηλό 12,82%, κάτι που σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δεν έχουν κανένα οικονομικό υπόβαθρο, τουναντίον κινούνται από πολιτικές αποφάσεις και πιέσεις από τους δήθεν ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό είναι προφανές όχι μόνο από τις αποφάσεις τους, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο κάνουν δηλώσεις. Τρόπος ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα, αλλά και αντιφάσεις μεταξύ τους.

Αυτό από μόνο του οδηγεί πολλούς επενδυτές προς άλλες κατευθύνσεις, οι οποίοι φαίνεται να απομακρύνονται από τα κρατικά ομόλογα, δημιουργώντας εντελώς νέα δεδομένα στην οικονομία της Ένωσης. Δεδομένα τα οποία δεν φαίνεται ότι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική. Όσο πολιτικοί νάνοι, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι λοιποί ηγέτες της Ένωσης, πιέζουν τους οικονομολόγους της ΕΚΤ να λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια, τόσο η Ένωση θα βυθίζεται σε περισσότερη οικονομική ανασφάλεια.

Δυστυχώς, για την Ένωση, τα χειρότερα έπονται, κυρίως με την έλευση του χειμώνα, οπότε και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, το οποίο δεν θα υπάρχει, θα οδηγήσει σε τρομακτικές συνέπειες. Αυτό που λένε σήμερα οι ηγέτες της Ένωσης στους πολίτες τους, δηλαδή ότι θα καταφέρουν να απεξαρτηθούν εντελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το χειμώνα, και ότι θα υπάρξει ενεργειακή επάρκεια, αποτελεί ένα τεράστιο ψέμα, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν λένε όλα τα δεδομένα, δηλαδή: Ότι το κόστος της ενέργειας από άλλες πηγές θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 30%. Ότι το Ευρώ έχει χάσει πέραν του 13% έναντι του Δολαρίου. Δεδομένου ότι η ΕΕ αποτελεί εισαγωγέα Ενέργειας και ότι οι αγορές γίνονται σε δολάρια, τότε το κόστος το επωμίζεται η Ένωση. Τέλος, ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 7% τους τελευταίους μήνες και ότι αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Σε κάποιες χώρες, όπως π.χ. η Εσθονία, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 22%.

Όλα τα πιο πάνω αθροίζονται σε 50%, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κόστος το οποίο θα το αναλάβουν: Οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες εάν το μετακυλήσουν στους καταναλωτές πιθανόν να μην μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ως εκ τούτου να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Οι καταναλωτές οι οποίοι θα καλεστούν να επωμιστούν το αυξανόμενο κόστος, το οποίο με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και τα προγράμματα τα οποία έχουν παρουσιάσει τα κράτη-μέλη της Ένωσης, δεν είναι ικανά να απορροφήσουν τους τεράστιους κραδασμούς.

Είναι για αυτό που επιμένουμε, ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η αύξηση των επιτοκίων γίνεται όταν υπάρχει πληθωρισμός κάτω από ομαλές οικονομικές συνθήκες. Αυτό το γνωρίζουν ακόμα και οι μαθητές των Λυκείων στα Οικονομικά. Η ΕΕ δεν είναι σε αυτή τη φάση. Δυστυχώς, τα χειρότερα για την Ένωση έπονται. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η ομάδα της αποτελούν ό,τι πιο επικίνδυνο έχει δει η ΕΕ μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άνθρωποι χωρίς όραμα και αντίληψη της πραγματικότητας. Η ιστορία θα τους κρίνει και θα τους κρίνει πολύ σκληρά. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Η ΕΚΤ θα πρέπει επιτέλους να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων – [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy