Νέα δέσμευση της ΕΕ για Κυπριακό – Η Τουρκία επιμένει σε διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

 

Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη-μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπάτου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός. «Θα αφιερώσουμε χρόνο για να αποτιμήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός», είπε προσθέτοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η αναζήτηση αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων, της ανάπτυξης μιας συνεταιριστικής και αμοιβαίας σχέσης βασισμένης σε κοινές αξίες και αρχές».

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε επίσης «καλό βήμα την ανακοινωμένη επανέναρξη άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Όπως είπε, «τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες».

Χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό βήμα» τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. «Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.

Ο κ. Μπορέλ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της ΕΕ να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο «για να ενισχύσουμε τη σημασία των πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις περιφερειακές συγκρούσεις, είτε στη Λιβύη, τη Συρία είτε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφώνησε τον κ. Μπορέλ ως αξιότιμο φίλο του, λέγοντας ότι χαίρεται που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. «Είμαι εδώ μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ. Θα έχουμε πολύ γεμάτο πρόγραμμα σήμερα και αύριο. Το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας. Ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε χθες ότι θα υποδεχθεί τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια στην έδρα της συμμαχίας την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

Ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.