Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη βιομηχανοποίηση των δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, μέσω της χρήσης του λιμανιού της πόλης για τις ερευνητικές εργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου και μέσω της ανέγερσης εργοστασίων Βιομηχανίας Α, που σχετίζονται με την εξόρυξη και επεξεργασία του φυσικού αερίου, εντός της βιομηχανικής περιοχής Αραδίππου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα παρά το νέο κυκλικό κόμβο έναντι του κινηματογράφου Κ-Cineplex στη Λάρνακα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ομάδα Πρωτοβουλίας Κατοίκων Δρομολαξιάς – Μενού, πολίτες και κατοίκους των δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, κατοίκους της περιοχής Κρασά και μέλη της Πλατφόρμας LarnacAct (Λάρνακα εν δράσει).

Οι παρευρεθέντες στην εκδήλωση διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός όπως είπαν ότι «καρκινογενή χημικά, εκρηκτικά και ραδιενεργά στοιχεία τοποθετούνται δίπλα από τα σπίτια τους», ανέφεραν ότι «η ζωή, η ασφάλεια τους αλλά και το περιβάλλον βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ ζήτησαν «από το κράτος τη διεξαγωγή χωροταξικού στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ειδικής βιομηχανικής ζώνης για τις μονάδες υποστήριξης της βιομηχανίας υδρογονανθράκων οι οποίες να μην βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

Η Ελενα Καλλή εκ μέρους της Ομάδας των κατοίκων Λάρνακας – Αραδίππου – Κρασά ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τη ντεφάκτο βιομηχανοποίηση της Λάρνακας, για τη μετατροπή της δηλαδή σε πόλη βαριάς βιομηχανίας. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας που τίθενται σε κίνδυνο από την απερισκεψία και την τοποθέτηση εργοστασίων βαριάς βιομηχανίας δίπλα ακριβώς από οικιστική ζώνη και από τη μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό».

Πρόσθεσε ακόμα πως «ανησυχούμε πάρα πολύ για την υγεία των παιδιών μας από τη στιγμή που θα διακινούνται απ’ όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Λάρνακας επί καθημερινής βάσης φορτηγά με χημικά και ραδιενεργά, από τη στιγμή που αυτά τα χημικά και ραδιενεργά είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία την ασφάλεια μας και υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο ατυχήματος και διαρροής».

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό σε μαύρο και άσπρο ύφασμα που έγραφαν «Όχι στη Ραδιενέργεια», «Απαιτούμε στρατηγικό σχεδιασμό», «Απαιτούμε διασφάλιση της υγείας μας» και «Λάρνακα ξύπνα σε σκοτώνουν».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε οτι :  “Eξ επαρχής μέσα από την εγγραφή του συγκεκριμένου θέματος στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ως ΑΚΕΛ καταδικάσαμε τις αυθαίρετες ενέργειες της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών Αρχών της Λάρνακας και της Αραδίππου που επέδειξαν ανοχή και οδήγησαν τελικά στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων εργοστασίων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που μέσα απο τη λειτουργία τους απειλουν το περιβάλλον τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Καλούμε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί άμεσα ένα σχέδιο απομάκρυνσης αυτών των εγκαταστάσεων και μετακίνησης τους σε ασφαλές μέρος”.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «ο αγώνας των ευαισθητοποιημένων κατοίκων θα συνεχιστεί μέχρις ότου απομακρυνθούν από το λιμάνι της Λάρνακας και την βιομηχανική περιοχή Αραδίππου αυτές οι οχληρές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις».

Πρόσθεσε πως «έχουμε θέσει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της και έχουμε θέσει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η συγκέντρωση των εργοστασίων απαιτεί μελέτη στρατηγικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν έγινε. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος μετά από κατάλληλη μελέτη, περιβαλλοντική και επικινδυνότητας, στον οποίο να μετακινηθούν τα εργοστάσια που χτίστηκαν στην Αραδίππου» είπε και σημείωσε πως «η κυβέρνηση απάντησε στο αίτημα μας πως ο χώρος για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες θα είναι στο λιμάνι της Λεμεσού και δεν υπάρχει στο σχεδιασμό μετακίνηση των εργοστασίων της Αραδίππου».