Νέα διαμαρτυρία στα κατεχόμενα ενάντια στην κυβέρνηση της Τουρκίας – «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη φασιστική καταστολή»

Διαμαρτυρία έξω από την τουρκική «πρεσβεία» στην κατεχόμενη Λευκωσία πραγματοποίησε σήμερα η πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» μετά τις χθεσινές τέσσερις συλλήψεις και κατηγορίες εναντίον μελών της «Αριστερής Κνησης».

Εξω από το κτίριο, που βρίσκεται απέναντι από τη «βουλή», βρισκόταν αρκετοί «αστυνομικοί» που είχαν αποκόψει τον δρόμο προς την κεντρική πύλη της «πρεσβείας». Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι συντεχνιών, οργανώσεων και κάποιων κομμάτων, ενώ τ/κ ΜΜΕ παρατήρησαν σε δημοσιεύματά τους ότι δεν υπήρχαν εκπρόσωπο των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και στήριξαν οι συντεχνίες των τ/κ δασκάλων, καθηγητών, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, οι συντεχνίες Güç-Sen και Çağ-Sen, η  κίνηση «Ανεξάρτητος Δρόμος», τα κόμματα Ενωμένη Κύπρος, Νέα Κύπρος, Κοινοτικής  Απελευθέρωσης, ο σύνδεσμος Ειρήνη και ο σύλλογος σκέψης Κερύνεια.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ δήλωσε ότι ειδικά σήμερα ήθελαν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση μπροστά από την είσοδο της «πρεσβείας» αλλά η «αστυνομία» πήρε πολύ αυστηρά μέτρα και τους απέτρεψε.

Πήγαν εκεί, είπε, για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις προσπάθειες ενάντια στην τ/κ κοινότητα, η οποία σε ολόκληρη την ιστορία της δείχνει την οντότητα και την βούλησή της. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, πρόσθεσε, και θα σταθούν όρθιοι μέχρι να αποκατασταθεί η βούληση της τ/κ κοινότητας.

Την κοινή ανακοίνωση ανέγνωσε μπροστά από την «πρεσβεία» η πρόεδρος της οργάνωσης των Τ/κ δασκάλων, Εμέλ Τελ. «Ο φασισμός Ερντογάν – ΑΚΡ που κυβερνά την Τουρκία, η οποία είναι εγγυήτρια χώρα για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνει κάθε μέρα τις πρακτικές πιέσεις απειλώντας την ασφάλεια των Τ/κ», είπε.

Η νοοτροπία να φυλακίζονται στην Τουρκία αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συνέχισε η κ. Τελ, διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση, έχει επιλέξει τώρα ως στόχο και τους Τ/κ. Εκανε λόγο για προβοκάτσια που πραγματοποίησε η παράνομη οργάνωση του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, εννοώντας τη νεολαία Αμμοχώστου του ΑΚΡ, και εξαιτίας της οποίας συνελήφθησαν άδικα τα μέλη της Αριστερής Κίνησης. Είναι σαφής, πρόσθεσε, η παρωχημένη δικτατορική νοοτροπία της «αστυνομίας» που υπάγεται στο γενικό επιτελείο της Τουρκίας.

Γίνεται επίσης αναφορά στην επίθεση τον Ιανουάριο του 2018 εναντίον των γραφείων της τότε «Αφρίκα», οι 9 ύποπτοι για τις οποίες ποτέ δεν προσήλθαν ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτό δείχνει – όπως είπε η κ. Τελ – «με ποια αντιδημοκρατική δομή είμαστε αντιμέτωποι». Εκανε επίσης λόγο για παρέμβαση στη βούληση των Τ/κ μέσω της στήριξης που η τουρκική «πρεσβεία» προσφέρει σε κάποια  ιδρύματα, συνδέσμους και τη δημιουργία «κυβερνήσεων».

Το καθεστώς στην Τουρκία, συνέχισε, που σε κάθε διεθνές βήμα λέει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ και στο τραπέζι των συνομιλιών μιλά για εγγυήσεις και ασφάλεια, έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί τη φυσική και υλική ασφάλεια των Τ/κ καθώς και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία έκφρασης.

«Τονίζουμε ότι δεν θα υποκύψουμε ποτέ στη φασιστική καταστολή της κυβέρνησης της Τουρκίας που υποκινεί τις επιθέσεις για τις οποίες γίνονται οι διαμαρτυρίες και που λέγοντας ότι είναι ο εγγυητής της τ/κ κοινότητας, είναι η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτήν».

Σε ανάρτησή της στα ΜΚΔ η «Αριστερή Κίνηση» και με τίτλο «Δεν θα σιωπήσουμε», αναφέρει ότι τους ασκήθηκαν πιέσεις για να υποχωρήσουν από τη βούληση και τις απόψεις τους με ψυχολογική βία και απειλές και όταν δεν μπόρεσαν να τους συλλάβουν με αφορμή ένα γεγονός που δεν έγινε, τους κατηγόρησαν για δημιουργία κρυφής συμμαχίας/συνεργασίας για να προκαλέσουν φθορά.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν ήταν αυτοί που έγραψαν στο πανό “Love Erdogan” στην Αμμόχωστο, δεν γνωρίζουν ποιος το έκανε αλλά «γεια στα χέρια τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας».

Η ανάρτηση καταλήγει γράφοντας «Ερντογάν δεν σε αγαπάμε ούτε τώρα, δεν θα σε αγαπήσουμε! Δεν θα υποχωρήσουμε από τις ελευθερίες μας. Θα ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα. Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ. Γιατί αυτή η χώρα είναι δική μας!».

Ο τέως ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχτούν μεταφορά στα κατεχόμενα των αντιλήψεων που επικρατούν στην Τουρκία. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε  για τη σύλληψη τεσσάρων μελών του Αριστερού Κινήματος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τη δικαιολογία ότι προκάλεσαν ζημιά σε πινακίδες με την επιγραφή  «Love Erdoğan» ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ουσία του γεγονότος αυτού, λέγοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν η εδώ σύσταση παραρτημάτων των πολιτικών δομών που βρίσκονται στην Τουρκία και επιπλέον χωρίς να υπάρχει νομική βάση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσθέτει, είχε αναφέρει στους “αξιωματούχους” της Τουρκίας στα κατεχόμενα ότι αυτό είναι σοβαρό λάθος, σημειώνοντας ότι υπήρξε επιμονή σε αυτό το λάθος.

«Η εδώ μεταφορά των πολιτικών αντιλήψεων που υπάρχουν στην Τουρκία δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από αύξηση της ανομίας και της ανησυχίας σε αυτά τα χώματα. Τα πρότυπα δημοκρατίας και δικαίου που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και επιβάλλονται σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, δεν είναι στο επίπεδο που θα υιοθετούσε και αξίζει η τ/κ κοινότητα».

Τα προβλήματα που αρχίσαμε να βιώνουμε και γεγονότα παρόμοια με τη χθεσινή σύλληψη δεν είναι τίποτε άλλο από επιθυμία να μεταφερθούν εδώ οι αντιλήψεις που ισχύουν στην Τουρκία και δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό, καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy