Νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει πρώτο το AKP με μεγάλη διαφορά

Πρώτο με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, εμφανίζεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, σε δημοσκόπηση της εταιρείας EDAR με τον αρθρογράφο της τουρκικής Σαμπάχ, Μαχμούντ Οβούρ να σημειώνει ότι αυτά τα ποσοστά καταγράφηκαν μετά την κρίση που ξέσπασε στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης των 6 κομμάτων για τον καθορισμό κοινού υποψηφίου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο άρθρο στην Σαμπάχ αναφέρεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κατά την περίοδο 13-19 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία με δείγμα 1,970 ατόμων.

Τα ποσοστά που εξασφαλίζουν τα κόμματα μετά και την κατανομή του 17% των αναποφάσιστων είναι τα εξής:

-Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 37.8%

-Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 22.4%

-Καλό Κόμμα (İyi Parti): 11.2%

– Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10.6%

-Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7.2%

-Kόμμα της Νίκης (ZP): 3.6%

-Κόμμα της Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA): 2.7%

– Κόμμα της Αναγέννησης (Yeniden Refah Partisi): 1.6%

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι παράξενα. Για παράδειγμα, αναφέρει, υποβλήθηκε ερώτηση στον κόσμο όσον αφορά τον Εκρέμ Ιμάμογλου, Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, «ο οποίος, όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, έκανε ενέργειες για τη σύσταση νέου κόμματος…. Στην ερώτηση ‘Αν ο Ιμάμογλου ίδρυε νέο κόμμα, θα τον ψηφίζατε’, το 26.6% απάντησαν ναι, το 40,9% απάντησαν όχι και το 22.5% δήλωσαν αναποφάσιστοι».

Η ίδια ερώτηση, πρόσθεσε, τέθηκε και για τον Μανσούρ Γιαβάς, Δήμαρχο Άγκυρας, για τον οποίο τα αποτελέσματα είναι πτωτικά. Στην ερώτηση, σημείωσε ο Οβούρ, ‘Αν ο Γιαβάς είναι υποψήφιος για πρόεδρος, θα τον ψηφίζατε;’, το 10.1% απάντησαν ναι, το 67.3% απάντησαν όχι και οι υπόλοιποι δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Επίσης, ένα ποσοστό της τάξης του 57.3% στην έρευνα απάντησε ότι πρέπει να συνεχιστεί το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, ενώ το 37.1% απάντησε ότι επιθυμούν επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Το 5.6% δεν εξέφρασε άποψη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy