Νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας: Τρέχει να κλείσει τρύπες στην οροφή ο νέος εργολάβος, ενώ βρέθηκαν και άλλες κακοτεχνίες

Μνημείο κακοτεχνιών στη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Ένα όργιο κακοτεχνιών αποκαλύφθηκε ενώπιον των λειτουργών του Δήμου Λάρνακας και του νέου εργολάβου στην καινούργια Δημοτική Αγορά. Η αποπεράτωση του έργου έχει περάσει στα χέρια νέας εργοληπτικής εταιρείας από τον περασμένο Απρίλιο μετά τον τερματισμό του συμβολαίου με τον αρχικό ανάδοχο λόγω καθυστερήσεων. Με την ανάληψη του εργοταξίου όμως, αποκαλύφθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν ήταν το σοβαρότερο πρόβλημα, αφού οι τεχνικοί βρέθηκαν ενώπιον ενός μνημείου κακοτεχνιών. Η επιθεώρηση έδειξε ότι υπήρξαν σοβαρότατα προβλήματα με διαρροές από την οροφή, κάτι που φάνηκε με τις περσινές βροχές, αλλά με τη λεπτομερή εξέταση διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ σοβαρότερο θέμα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα πάνελς που τοποθέτησε ο αρχικός εργολάβος στο εξωτερικό του κτιρίου, τα οποία πρέπει επειγόντως να αντικατασταθούν. Όπως πληροφορούμαστε, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που διόρισε ο Δήμος Λάρνακας γνωμάτευσε ότι τα πάνελς είναι παντελώς ακατάλληλα, αλλά και επικίνδυνα για το κοινό, γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να αφαιρεθούν. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που απασχόλησε ειδική συνεδρία στον Δήμο Λάρνακας την περασμένη Πέμπτη. Ο δήμος έχει δώσει οδηγίες στον εργολάβο να αντικαταστήσει τα πάνελς, με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα να μην κρύβει την απογοήτευση και την οργή του για την κατάσταση που άφησε πίσω του ο πρώτος ανάδοχος σ’ ένα από τα πιο σημαντικά καινούργια έργα για την πόλη. «Δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε τόσες κακοτεχνίες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος, ο οποίος ξεκαθάρισε όμως ότι όλες οι κακοτεχνίες θα διορθωθούν από τον νέο εργολάβο.

Ωστόσο, όλα αυτά σημαίνουν, δυστυχώς, ότι το έργο θα καθυστερήσει περαιτέρω και ενδεχομένως να φτάσουμε στο 2023 για να ολοκληρωθεί.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος, με τα σημερινά δεδομένα στόχος είναι την 1η Νοεμβρίου να μπουν στην αγορά οι καταστηματάρχες για να ξεκινήσουν να στήνουν τα καταστήματα, με προοπτική η νέα Δημοτική Αγορά να λειτουργήσει την 1η Δεκεμβρίου και να υποδεχθεί κόσμο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Με όλα όσα συμβαίνουν όμως και με την κατάσταση που έμεινε πίσω μετά τον τερματισμό της αρχικής σύμβασης, δυστυχώς τίποτε δεν είναι σίγουρο και είναι πιθανό να πάμε μέχρι τις αρχές του 2023 για να δούμε την Αγορά σε λειτουργία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση τριών χρόνων, αφού πρόκειται για ένα συμβόλαιο που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2018 και είχε αρχική διάρκεια 18 μήνες με προθεσμία ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2020!

Ωστόσο, μετά από μια εξαιρετικά προβληματική συνεργασία με την εργοληπτική εταιρεία που κέρδισε τον αρχικό διαγωνισμό, ο Δήμος Λάρνακας τερμάτισε το συμβόλαιο και στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ανέκτησε κατοχή του χώρου.


Στις 21 Απριλίου 2022 υπογράφηκε το δεύτερο συμβόλαιο με την εταιρεία C. Roushias Trading & Development Ltd για αποπεράτωση του ημιτελούς έργου της ανέγερσης της Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου 2022 με διάρκεια συμβολαίου τους τέσσερις μήνες, αλλά, όπως προαναφέραμε, λόγω της χαώδους κατάστασης που αποκαλύφθηκε, οι τέσσερις μήνες δεν πρόκειται να τηρηθούν. Η αποπεράτωση εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 χιλιάδες ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα μισά αναλογούν στις εργασίες που υπολείπονται και τα άλλα μισά στην επιδιόρθωση των κακοτεχνιών. Το θετικό είναι ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί το δημοτικό ταμείο και συνεπώς οι φορολογούμενοι, αφού οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν από την κατάσχεση της τραπεζικής εγγύησης που είχε καταθέσει ο εργολάβος και από χρήματα που κατακράτησε ο Δήμος Λάρνακας. Φυσικά, ένα θέμα που προκύπτει σήμερα είναι το έξτρα κόστος των επιπρόσθετων κακοτεχνιών που είδαν το φως τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να καλυφθεί από την τραπεζική εγγύηση και τα κατακρατημένα χρήματα. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, δεν αποκλείεται ο δήμος να προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον του πρώτου εργολάβου.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.