Νέα εκστρατεία από την Αστυνομία – Τι θα ελέγχει

Αρχίζουν αύριο, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, από την Αστυνομία παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι πρόληψης των οδικών τροχαίων συγκρούσεων οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, 2022.


Σε ανακοίνωση η Αστυνομία αναφέρει ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τροχαίας κίνησης κατά την περίοδο των εορτών, η παρουσία της στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους θα είναι έντονη.

Κατά τους ελέγχους τροχαίας, σύμφωνα με την Αστυνομία, «θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή, στις τέσσερις βασικές αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους».

Επίσης, αναφέρει ότι θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα σοβαρά τροχαία αδικήματα, όπως μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση, αμελές προσπέρασμα, αλόγιστη, επικίνδυνη ή αμελής οδήγηση, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας, μη παροχή προτεραιότητας σε πεζό σε διαβάσεις πεζών.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί αύξηση στη διάπραξη κάποιων αδικημάτων εις βάρος του κοινού, η Αστυνομία στο πλαίσιο της προληπτικής της πολιτικής, καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και συμβουλεύει τους πολίτες, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, να έχουν τα λεφτά και τις πιστωτικές τους κάρτες στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων τους και καλό θα ήταν να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά τα απολύτως απαραίτητα.


Επίσης, τα πρόσωπα που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.τ.λ. μέσα σ’ αυτές, ενώ η τσάντα είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη με τρόπο, που να υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με αυτήν (π.χ. χιαστί).

Επιπλέον, η Αστυνομία συμβουλεύει το κοινό σε περιπτώσεις όπου επισκέπτονται εμπορικά κέντρα και καταστήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την είσοδό τους στα δοκιμαστήρια και να μην αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα, καθώς και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία.

Επίσης, στην ανακοίνωση η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των κατοικιών και των καταστημάτων τους όπως είναι, μεταξύ άλλων, όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους, να φροντίζουν το σπίτι να είναι καλά κλειδωμένο και να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους και να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.

Αναφέρεται επίσης στους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και προσθέτει πως αναρτήσεις, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία πρέπει να αποφεύγονται, γιατί χωρίς να το θέλουν οι ιδιοκτήτες, στοχοποιούν τους εαυτούς τους με αποτέλεσμα να γίνονται στόχοι διαρρηκτών.


Εξάλλου, η Αστυνομία προτρέπει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων όπως μεταξύ άλλων οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους να είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο, να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία, να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους και να έχουν μεριμνήσει αν είναι δυνατόν, για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού.

Αναφορικά με τις κλοπές αυτοκινήτων και τις κλοπές από αυτοκίνητα, η Αστυνομία υπογραμμίζει τους πολλαπλούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη λήψη προληπτικών μέτρων για την ασφαλή φύλαξη των μηχανοκινήτων οχημάτων.

Ειδικότερα, η Αστυνομία καλεί το κοινό μεταξύ άλλων να μην αφήνει τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο, σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό, να κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και να ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του, σε ασφαλές σημείο και να σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός.

Επίσης, η Αστυνομία αναφέρει εντατικοποίησε ήδη τις στοχευμένες και συντονισμένες επιχειρήσεις της παγκύπρια, λόγω του ότι, αδικήματα κυβείας, ηλεκτρονικού τζόγου και αδικήματα που αφορούν τον περί ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας νόμο,  κατά την περίοδο των γιορτών είναι αυξημένα και προσθέτει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η Αστυνομία θα επιδεικνύει μηδενική ανοχή, ενώ σε περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψη των πολιτών οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά στη διεξαγωγή κυβείας ή ηλεκτρονικού τζόγου, να επικοινωνούν με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.


Προσθέτει ότι με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, η Αστυνομία θα προβαίνει σε συνεχή ενημέρωση του κοινού για σημαντικά θέματα και ειδήσεις, καθώς επίσης και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Εξάλλου, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό κατά τις γιορτινές μέρες να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, ενώ σε περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Τέλος, η Αστυνομία εύχεται σε όλους χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος, με ασφάλεια και υγεία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.