Σε διελκυστίνδα φαίνεται να μετατρέπεται η επιβαλλόμενη αύξηση της ποσόστωσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι, αφού οι αγελαδοτρόφοι αμφισβητούν τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός στη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο ο Υπουργός καλεί όποιον αμφισβητεί τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, να καταθέσει στη συζήτηση τα δικά του, αλλά τεκμηριωμένα.

Στη συνάντηση, ο Υπουργός παρουσίασε στοιχεία παραγωγής γάλακτος και ζήτησε από το Σύνδεσμο Τυροκόμων, τις αγροτικές οργανώσεις, τις οργανώσεις αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων όπως καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, οι αγελαδοτρόφοι δήλωσαν ότι για να καταθέσουν τις προτάσεις τους πρέπει πρώτα ο Υπουργός Γεωργίας να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και μετά να ζητήσει τις μηνιαίες ανάγκες των τυροκομείων για το επόμενο έτος.

Επίσης ζητούν την εφαρμογή ίδιων πρακτικών καταμέτρησης του αιγοπρόβειου, με αυτές που εφαρμόζονται σήμερα για το αγελαδινό γάλα.

Απαντώντας στους αγελαδοτρόφους, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σημειώνει ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση είναι επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία είναι δημοσιευμένα. Ωστόσο κάλεσε όποιον κατέχει διαφορετικά στοιχεία, να τα καταθέσει προς συζήτηση. Επίσης δήλωσε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να επαληθεύσει τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας με τη διεξαγωγή εκτεταμένης δειγματοληψίας.

Ετοιμάζεται λογισμικό καταγραφής του αιγοπρόβειου γάλακτος

Σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο κ. Καδής ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία με τον τρόπο που γίνεται για το αγελαδινό γάλα. Σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας παρόμοιου λογισμικού, αλλά χρειάζεται χρόνο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν προθυμοποιηθεί αρκετοί τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι να προσθέσουν στη συζήτηση με νέα στοιχεία. Ως εκ τούτου αναμένει τις θέσεις τους μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και ακολούθως θα αξιολογηθεί η κατάσταση. Δεν απέκλεισε την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Σε περίπτωση μη επίτευξης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος που καθορίζεται στο φάκελο, ανέφερε πως υποχρεωτικά θα επηρεαστούν οι εξαγωγές και για αυτό ετοιμάζονται σενάρια.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάταγμα εκδόθηκε το 2014 και ορίζει ως ελάχιστη αναλογία 20% αιγινού ή πρόβειου γάλακτος ή μείγματος αυτών στις πρώτες ύλες παρασκευής του χαλλουμιού. Ως εκ τούτου φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του 51% μέχρι το 2024, αφού αυτό προϋποθέτει την αύξησή του, περίπου κατά 8% ανά έτος.

Γιάννης Κακαρής