Νέα επιχείρηση συσκότισης από την κυβέρνηση για τα «χρυσά» διαβατήρια

Νέα επιχείρηση συσκότισης για τα «χρυσά» διαβατήρια έχει στήσει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απαιτώντας τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τους πέντε φακέλους τους οποίους πρόλαβε και εξασφάλισε η Ελεγκτική Υπηρεσία πριν της κλείσουν την πόρτα. Μάλιστα η επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών διαβαθμίστηκε ως «απόρρητη», ώστε να μην μπορεί να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της, ωστόσο η πληροφορία διέρρευσε.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας διαβιβάστηκε στα εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα (σ.σ. Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Οικονομικών και Τμήμα Φορολογίας) από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ενώ τους δόθηκε διορία μέχρι την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους επί των ευρημάτων της έρευνας. Ωστόσο αντί απάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών έστειλε χθες επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή απαιτώντας τη μη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Εν τω μεταξύ, ενωρίτερα χθες η Ελεγκτική Υπηρεσία ανάρτησε στη σελίδα της στο twitter ότι: «Το Υπουργείο Εσωτερικών μάς ενημέρωσε ότι χρειάζεται (επ’ αόριστο) χρόνο για να σχολιάσει το προσχέδιο της Έκθεσης για πολιτογραφήσεις. Απαντήσαμε ότι θα αναμένουμε μέχρι την Τρίτη. Τα σχόλια θα ενσωματωθούν την Τετάρτη και την ίδια μέρα θα εξεταστεί από Διευθυντική Ομάδα». Επίσης στην ίδια ανάρτηση ανακοίνωσε ότι η έκθεση θα δημοσιευτεί την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η πιο πάνω ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης η οποία στήθηκε στη Βουλή, κατά την οποία η κυβέρνηση έστειλε ανακριτές της Αστυνομίας οι οποίοι προσκόμισαν «διαταγή παρουσίας εγγράφου», υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ασκηθεί ποινική δίωξη για φυλάκιση του Γενικού Διευθυντή του Σώματος.

Επισημαίνεται επίσης ότι μετά την εξασφάλιση των πέντε φακέλων από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Ν. Νουρής έδωσε ρητή εντολή στους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών να μη δώσουν άλλους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Μάλιστα αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας, η οποία ήδη ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) και ζήτησε καθοδήγηση για διαχείριση του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατέδειξε ενδεχόμενη απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τα κρατικά έσοδα αλλά και κομπίνες. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι μερικές χιλιάδες πολιτογραφήσεις μελών των οικογενειών των επενδυτών ενδεχομένως να έγιναν παράτυπα, αφού μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε το σχετικό νομικό υπόβαθρο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια με επενδύσεις μαϊμού οι οποίες είτε δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ είτε ακυρώθηκαν στο Κτηματολόγιο. Ακόμη, εντοπίστηκαν περιπτώσεις στις οποίες ακίνητα βαφτίστηκαν ως πρώτη κατοικία και χρεώθηκαν με ΦΠΑ 5%, αντί 19% που προνοεί η νομοθεσία για τις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για σκοπούς επένδυσης, αλλά και περιπτώσεις στις οποίες πληρώθηκε ΦΠΑ 19%, αλλά μετά οι επενδυτές ζήτησαν πίσω το φόρο επικαλούμενοι παραθυράκια της νομοθεσίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News